Nederland - 21 september 2022 - Centrale banken

In 8 maanden printen centrale banken weer geld; dit moet je als belegger doen

door VINCE

We staan op het punt een staatsschuldencrisis te ervaren die wordt veroorzaakt door de energiecrisis in Europa. Marktkenner Fejau gaf dit onlangs aan op Twitter. Deze crisis zal een sluitstuk van het 100 jaar fiat-experiment zijn of het startschot van een nieuwe vloedgolf aan vers geprint fiatgeld in de financiële markten.

In de komende 6-8 maanden het financiële systeem 180-graden veranderen volgens Fejau; veroorzaakt door de huidige energiecrisis zullen centrale banken wereldwijd de geldkraan weer openzetten. Hij omschrijft het als:

Ik denk dat we aan het einde van een grote zeepbel in staatsobligaties staan en dat de energiecrisis de katalysator hiervoor is. De Fed zal gedwongen worden om het monetaire systeem te stimuleren of het risico te lopen dat het volledig implodeert.

De energiecrisis als katalysator

Te beginnen bij de oorzaak van de verwachtte staatsschuldencrisis, de energiecrisis. Poetin knelt Europa door de energie-pijpleidingen af te sluiten vanuit Rusland. Dit zorgt ervoor dat de energieprijzen in Europa door het dak schieten. Als gevolg blijft de inflatie hoog of stijgt deze nog verder.

Uiteindelijk, met het risico van burgerlijke onrust over de weigering om deze torenhoge prijzen te betalen, heeft de Europese regering twee opties:

  1. Geef toe aan Poetin en laat hem Oekraïne hebben. Stop dus de sancties en laat zo de energie weer naar Europa stromen.
  2. Besluit om prijsplafonds op energie voor consumenten in te voeren en print het restant aan energiebetalingen bij. Om dit te bereiken is Fejau van mening dat de ECB de rentecurve moet beheersen om de rente op staatsobligaties intact te houden. Hiermee is de fragmentatie van EU-staatsobligaties te voorkomen.

De verwachting op het moment is dat het Westen te ver in de puinhoop zit om toe te geven aan Poetin. Daarom zal het eerder voor optie twee kiezen. Fejau stelt:

The saying goes no government ever willingly went broke through austerity. They will always resort to printing.

De Amerikaanse gevolgen van de EU energiecrisis

Er zal dus worden bijgedrukt in Europa om het restant na het energie-prijsplafond op te vullen. Echter wanneer je het verschil print, dan zal de U.S Dollar Index (DXY) ook omhoog schieten. Dit is een index van de waarde van de Amerikaanse dollar ten opzichte van een mand van vreemde valuta. De Index stijgt wanneer de Amerikaanse dollar “sterk” wordt in vergelijking met andere valuta’s.

Waarom stijgt deze dan als er wordt bijgedrukt in Europa? Omdat 58% van het vreemde valuta mandje in de DXY bestaat uit de euro. Hier komt dan de dollar milkshake theorie in het spel. Deze sloopkogel van de dollar zal ertoe leiden dat opkomende markten mogelijk in gebreke blijven met hun schulden. Hierdoor worden ze gedwongen om hun Amerikaanse obligaties te verkopen. Met dit geld kunnen ze Amerikaanse dollars kopen om zo hun eigen valuta te verdedigen.

Met deze verkoop van Amerikaanse obligaties zullen de Amerikaanse obligatierendementen hoger gaan. Dit leidt ertoe dat systeemrisico’s op de Amerikaanse markten groter worden, aangezien alles wordt geprijsd op Amerikaanse staatsobligaties. Er zal daarom iets moeten breken in het financiële systeem, stelt Fejau.

De Fed heeft dan twee opties om dit op te lossen, die ze waarschijnlijk beide zullen bestuderen:

  1. Swaplijnen met de ECB en de BOJ (Bank of Japan). Een valuta swaplijn is een overeenkomst tussen twee centrale banken om valuta om te wisselen. Ze hebben in juli 2021 al een permanente swaplijnfaciliteit gelanceerd. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk dollars lenen via centrale bankreserves aan deze centrale banken, wat zal helpen om de DXY omlaag te brengen en soevereine valutamarkten te stabiliseren.
  2. Ze kunnen dan ook hun nieuwe permanente repo-faciliteit gebruiken. Via deze kunnen snel nieuwe kortetermijnleningen worden aangegaan. Op deze manier kan de obligatiemarkt ook worden gestabiliseerd.

De boodschap voor beleggers

Deze swaplijnfaciliteit en repo-faciliteit zullen er beide voor zorgen dat er meer dollars in omloop komen. Nu is de Amerikaanse centrale bank nog vooral bezig om dollars uit het systeem te halen en is de belangrijkste factor voor de daling van aandelenkoersen. Meer dollars in omloop zou dan weer stimulerend moeten zijn voor koersen. Vooral voor crypto, zegt Fejau:

Als de speltheorie uitspeelt zoals verwacht, is het doel om op het optimale moment “to long the fuck” te gaan op je favoriete crypto ponzi’s.

Bovendien denk de marktkenner dat olie in het beschreven scenario het goed zal doen.

——

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.