Nederland - 11 januari 2021 - Beursbrink

Saoedi-Arabië helpt olieprijs een handje

door STIJN

Olieprijzen stijgen voor het eerst sinds de start van de coronapandemie boven de 50 dollar. Het herstel op de oliemarkt is er dankzij de samenwerking van verschillende olieproducerende landen, echter is er één land dat zorgt voor dat beetje meer. Saoedi-Arabië heeft namelijk beslist om zijn olieproductie net dat tikkeltje extra te verlagen. 

Een belangrijke ‘mijlpaal’, de psychologische grens van 50 dollar is gesloopt. Olieprijzen zitten sinds de start van de coronapandemie sterk in de lift. Dat komt vooral omdat de OPEC+ heeft beslist om de productieniveaus nog verder te verlagen om het evenwicht op de oliemarkt te herstellen. Alsof dat nog niet genoeg was, besliste Saoedi-Arabië om hun eigen productie extra te verlagen.

Bjornar Tonhaugen, hoofd van de olie-afdeling bij Rystad Energy, beaamt dat de stijging van olie vooral te danken is aan de inspanningen van Saoedi-Arabië. Analisten zeiden ook dat dit signaal nodig is vermits verschillende Europese landen hebben beslist nogmaals in lockdown te gaan.

The current price levels are built mostly as a result of a jaw-dropping promise of a single oil producer — Saudi Arabia.

De onvoorziene daling vorig jaar in maart kwam er door de strenge maatregelen om COVID-19 te counteren. De economische activiteiten gingen zwaar achteruit waardoor ook de vraag naar olie sterk daalde. Daarenboven waren Rusland en Saoedi-Arabië een prijzenoorlog aan het uitvechten op de oliemarkt waardoor het aanbod op de markt hoog opliep en de prijzen daalden.

Toch meer aanbod?

Scott Sheffield, algemeen directeur bij Pioneer Natural Resources, waarschuwt echter voor het ‘succes’ van de prijsstijgingen op de oliemarkt. Hogere prijzen zullen er namelijk voor zorgen dat olieproducerende landen geneigd zullen zijn meer te gaan produceren. Als de wereldeconomie herstelt dankzij de uitrol van de vaccins, zou dit geen probleem mogen zijn. Maar als het aanbod stijgt ondanks een herstel op de vraagzijde, heeft dit een negatief effect op de olieprijzen.

It’s nice to be above $50. But that doesn’t mean a bunch of rigs are going to go back to work.

Bronnen: Financial Times

Foto: Kristina Kasputienė – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.