Energy - 4 december 2019 - Beursbrink

Saoedi-Arabie dreigt olieproductie op te voeren

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Saoedi-Arabië dreigt om de eigen olieproductie op te voeren wanneer een aantal andere landen binnen de OPEC zich niet houden aan de gemaakte afspraken. Dit meldde The Wall Street Journal woensdag op basis van uitspraken van functionarissen in het kartel.

Het ultimatum komt een dag voor de OPEC begint aan een tweedaagse vergadering in Wenen. Daar wordt ook met landen buiten het kartel gepraat, zoals Rusland.

Saoedi-Arabië kampt met zwakke olieprijzen en OPEC-leden die zich niet houden aan de productie-afspraken die vorige zomer werden gemaakt. En dus overweegt Riyad drastische maatregelen, waaronder een nieuwe afspraak waarbij de productie verder wordt verlaagd.

Tijdens een technische bijeenkomst woensdag, verklaarde een Saoedische afgevaardigde dat zijn land klaar is met landen die meer olie oppompen dan afgesproken. Nu wordt dit door Saoedi-Arabië nog gecompenseerd door zelf minder te produceren, maar daarmee is het mogelijk spoedig afgelopen.

Met name Rusland, Nigeria en Irak zouden zich niet houden aan de afspraak dat de zogeheten OPEC+, inclusief de tien deelnemende landen buiten het kartel, dagelijks 1,2 miljoen vaten minder olie oppompen. Die afspraak geldt vooralsnog tot eind maart 2020.

Saoedi-Arabië heeft er belang bij dat de olieprijzen stabiliseren, gezien de aanstaande beursgang van staatsoliebedrijf Saudi Aramco. Dat maakt een dezer dagen de uitgifteprijs voor de IPO bekend.

De OPEC-leden zouden overwegen om de huidige productie-inperking uit te breiden met 400.000 vaten per dag. Saoedi-Arabië zou hier ook akkoord mee gaan, mits het keiharde garanties krijgt dat alle landen zich hier aan houden, stelden bronnen aan The Wall Street Journal.

Grootste obstakel is mogelijk Rusland, dat geen voorstander is van het verlengen en uitbreiden van de productie-afspraken. Moskou zou dan ook hopen op ontheffingen voor aardgas en anders niet akkoord gaan met nieuwe afspraken.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright Dow Jones & Company. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Energy

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Energy

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.