Energy - 29 januari 2022 - Olie

Sancties Rusland mogelijk problematisch voor oliereuzen

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Mogelijke sancties die de Verenigde Staten en Europese Unie willen opleggen aan Rusland wanneer het Oekraïne binnenvalt, kunnen problematisch worden voor een aantal van de grootste Westerse oliebedrijven.

Volgens The Wall Street Journal liggen dergelijke strafmaatregelen momenteel niet op tafel, omdat daarmee de toch al hoge energieprijzen in Europa verder op kunnen lopen. Maar officials zijn wel bezig met brede restricties op de transfer van technologie en mogelijke exportcontroles.

Dergelijke sancties, als ze breed worden opgelegd, zouden de toegang tot cruciale apparatuur en kennis kunnen belemmeren voor alle bedrijven die in Rusland actief zijn, inclusief divisies en partners van Westerse oliebedrijven.

Zo boren Shell en Exxon Mobil samen naar olie en aardgas in het verre oosten van Rusland en heeft BP een belang van bijna 20 procent in de Russische olieproducent Rosneft. Glencore heeft een belang in het moederbedrijf van een grote Russische aluminiumproducent en handelt in Russische olie en metalen.

De EU overweegt bovendien directe maatregelen, waaronder beperkingen op de financiering van exploratie en productie van aardgas in Rusland, alsook het uitbreiden van een bestaand verbod op de transfer van technologieën in de energiesector, zei een seniore Europese official tegen The Wall Street Journal.

Volgens de zakenkrant is verder de Russische bankensector een doelwit, wat ook de olie- en gassector die het financiert, zou raken.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright Dow Jones & Company. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Energy

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Energy

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.