Europa - 8 maart 2021 - Aandelen

Rentebesluit ECB in teken van oplopende rentes

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank zal donderdag het monetair beleid handhaven, maar wel ingaan op de recent opgelopen obligatierentes. Dit is de verwachting van economen geraadpleegd door ABM Financial News.

De belangrijkste beleidsrente blijft daarmee waarschijnlijk ongemoeid op 0,00 procent en de strafrente op 0,25 procent. De depositorente wordt naar verwachting gehandhaafd op 0,50 procent negatief.

Verder blijven ook de opkopen gehandhaafd op 1.850 miljard euro in totaal, denken economen van Nomura.

“Maar de communicatie van de centrale bank wordt belangrijker dan ooit nu ze te maken hebben met de impact van de hogere obligatierentes”, aldus de Japanse bank.

Economen van Bank of America denken dat voorzitter Christine Lagarde de markten zal geruststellen dat het accommoderende monetaire beleid wordt gehandhaafd op de lange termijn om de gunstige financiële condities te waarborgen.

“We verwachten geen taper tantrum in Europa”, aldus de economen.

Tempo opkopen tijdelijk opvoeren

Morgan Stanley rekent erop dat de ECB zich flexibel zal opstellen bij het inzetten van het PEPP om een eventuele verkrapping van de financiële condities door de oplopende rentes tegen te gaan. Het tempo van de opkopen zal volgens de economen slechts licht worden opgevoerd, omdat de financiële condities vooralsnog zeer soepel zijn.

Tot nog toe intervenieerde de ECB alleen mondeling, aldus valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe. Het tempo van de QE-opkopen van het PEPP vertraagde afgelopen week zelfs.

“Dit suggereert dat de ECB de opwaartse druk op de rendementen door herziening van de inflatieverwachtingen door de markt over het hoofd heeft gezien”, volgens Sammani.

“Deze softe reactie is in tegenspraak met het zeer ruime monetaire beleid dat de ECB tot dusver heeft gevoerd, en verhoogt de vrees dat de ECB haar beleid zal moeten aanscherpen als zij wil voorkomen dat de rendementen verder wordt opgedreven.”

Econoom Carsten Brzeski van ING berekent dat zelfs wanneer de ECB zijn PEPP-opkopen voor één maand verdubbelt naar 120 miljard euro, dit waarschijnlijk weinig impact heeft op de stijging van de obligatierentes.

Niks doen zou echter een signaal zijn naar de markt dat de oplopende rentes gerechtvaardigd worden door de economische omstandigheden.

“Dat zou de weg vrijmaken voor een verdere verkoopgolf van obligaties [en stijgende rentes]”, aldus Brzeski. ING rekent op een Duitse tienjaarsrente van -0,15 procent medio 2021 en van 0,00 procent aan het eind van het jaar.

Nieuwe economische ramingen

Verder zal de centrale bank donderdag in de toelichting van Lagarde nieuwe economische ramingen vrijgeven.

Nomura sluit niet uit dat de inflatieverwachting voor eind 2021 daarbij wordt verhoogd. In december ging de ECB nog uit van 1,0 procent in 2021 en 1,1 procent in 2022.

Volgens de economen is het vooral interessant welke inflatie de ECB voorspelt voor eind 2023. Nomura denkt niet dat de ECB te ver vooruit zal willen kijken en rekent op een handhaving van de momenteel verwachte 1,4 procent in 2023.

De economische ramingen uit december zullen volgens de Japanse bank nauwelijks worden aangepast. Toen ging de ECB uit van een groei van 3,9 procent in 2021 en 4,2 procent in 2022.

Volgens Nomura zit de ECB in een spagaat: het monetaire beleid moet verruimend blijven totdat de coronapandemie afneemt, maar het is ook belangrijk dat de markten worden overtuigd dat het beleid accommoderend blijft wanneer de economie later dit jaar aantrekt en de inflatie oploopt.

Economen van Commerzbank stellen dat de centrale bank vooralsnog geen haast heeft om drastische actie te ondernemen om de stijgende obligatierentes aan te pakken.

Mocht de ECB wel besluiten om zijn obligatie-opkopen te verhogen omdat de oplopende rentes zouden leiden tot een ongewenste verkrapping van de financiële condities, dan kan dit verdere druk zetten op de euro, aldus economen van Danske Bank.

De euro/dollar noteerde maandag 0,3 procent lager op 1,1878. De Duitse tienjaarsrente steeg tot -0,29 procent.

De Europese Centrale Bank maakt zijn rentebesluit donderdag om 13:45 uur bekend. Om 14:30 uur geeft voorzitter Christine Lagarde een toelichting.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.