België - 29 november 2016 - Aandelen
door FRANCIS MUYSHONDT

Rare vogels op Euronext Brussel: Opportunity Investment Management

Op Euronext Brussel staan enkele aandelen te blinken die nauwelijks enige aandacht krijgen en totaal niet bekend zijn. Opportunity Investment Management is daar één van. Vandaag stijgt het aandeel met 50%. Of is dat toch niet zo? Een kleine voorstelling van dit vreemde wezen.

Opportunity Investment Management (OIM) is een raar beestje. Het is geregistreerd in het Verenigd Koninkrijk, heeft zijn ‘activiteiten’ in Duitsland, wordt gerund door Nederlanders en noteert op Euronext Brussel. Alhoewel genoteerd. Van 31 juli 2014 tot 3 april 2016 was het aandeel geschorst omdat het vehikel niet aan de financiële verplichtingen van de Belgische beurswaakhond FSMA kon voldoen.

OIM heeft nochtans een traditie die vrij ver teruggaat. Het begon eind de jaren ’90 met Algo Vision op de voormalige groeibeurs Easdaq waar nota bene ooit nog onder andere Option en Lernout & Hauspie hun notering hadden. Deze Britse groep gespecialiseerd in digitale beelden kwam al vrij snel in moeilijkheden waardoor het jarenlang een spooknotering had.

In 2003 kwam het naar de Brusselse beurs en werd het omgedoopt tot OIM. Het leefde jarenlang teruggetrokken en tussen 2007 en september 2010 was er ook geen notering. Opeens stond het aandeel op uit de doden en wipte het zelfs even boven de €4. Toenmalig grootaandeelhouder Marius Ritskes had grootse plannen en haalde geld op. Eerst zou hij een Europees brokerplatform uitbouwen daarna een industrieel concern. Uiteindelijk kreeg de groep enkel het Duitse Fleischhauer, een kleiner installateur, in handen.

oim3

Naarmate beleggers doorhadden dat veelbelover Ritskes gebakken lucht verkocht, daalde het aandeel constant met een plotse, haast onverklaarbare opstoot begin 2014, tot bijna €1. Daarna volgde de lange stilte en eenmaal de notering hernam bleef nauwelijks nog iets van de koers over. Bleek dat alle geld van het bedrijf, dat ooit een marktkapitalisatie van €30 miljoen had, met de noorderzon was verdwenen.

En nu?

Op 30 september 2016 liet het bedrijf de laatste keer in zijn kaarten kijken. Van de resultatenrekening van het eerste halfjaar van 2016 kan men niet vrolijk worden, evenmin van dezelfde periode een jaar eerder. De inkomsten bedragen immers welgeteld €0 terwijl de administratieve kosten (de uitgaven om het bedrijf te runnen) een klein miljoen bedragen. Een zo goed als lege doos met kosten dus, hoewel er wel nog wat cash op de balans staat.

oim1

Veel moet van de onderneming niet meer worden verwacht. Het is enkel nog een kluwen van rechtszaken geworden die rond de schimmige investering in Your Drinks draaien (nadat het eerder genoemde Fleischhauer was verkocht). Het afwikkelen van dit alles en uiteindelijk het vehikel zelf staat nu op het programma. Ten slotte wil het management dit bizar beursverhaal beëindigen door het aandeel van de beurs te halen.

50% gestegen?

Als we naar de beurslijst op Euronext Brussel kijken, stijgt het aandeel OIM met 50%. Of toch niet? OIM is een pennystock en heeft als bid en ask €0,02 en €0,03 (zie hieronder). Als de ene handelsdag wordt afgesloten tegen €0,02 en de volgende dag het aandeel wordt verhandeld tegen €0,03 dan stijgt het inderdaad met 50% maar eigenlijk is dat theoretisch want aan de bid en ask is niets veranderd.

oim2

Gezien de voorgeschiedenis, de verschillende schorsingen en de onbestaande activiteiten een aandeel om vlug te vergeten. Moraal van het verhaal: koop nooit een aandeel van een bedrijf waar niets duidelijk is, zeer geheimzinning wordt rond gedaan en het management te veel praatjes verkoopt.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
De schryver
4 jaren geleden

En wat moeten nu de beleggers doen die nog aandelen hebben van OIM we krijgen of vinden er geen enkele info over graag had ik er een beetje nieuws over vernomen

Marnix
4 jaren geleden

Graag enige info over aandelen aub, wat dient er nu te gebeuren?? Kunnen we ergens klacht neerleggen tegen de bedriegers die OIM volledig hebben uitgekleed en het geld in hun zakken hebben zitten?

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.