VIP ACTIE

Word een VIP!
Azie - 21 augustus 2019 - Azië

PBOC directeur: China kan nog veel meer stimuleren

door RAJA SPEET

China stuurde dinsdag een signaal de markt in dat het in staat is om de economie nog veel meer te stimuleren.

Onlangs verlaagde de Chinese centrale bank de rente lichtjes. Maar als het nodig is, dan kunnen we nog veel lager, zei Liu Guoquiang, de plaatsvervangende directeur van de centrale bank.

Er is ruimte voor ons om de rente nog verder te verlagen. Maar of we het doen of niet hangt van de economische groei en het prijsniveau af.

De Peoples Bank of China (PBOC) verlaagde de rente van 4,35 naar 4,25 procent. Misschien wel belangrijker is dat er nu een nieuwe benchmark geldt voor de rente. Deze is de 1-jarige Loan Prime Rate (LPR). Het belangrijkste aan de LPR is dat de rentestand niet vast staat, maar flexibel is. Banken kunnen dus in bepaalde mate afwijken van de rentestand.

Volgens Kathy Lien, directeur bij BK Asset Management, heeft dit als gevolg dat de rente nog lager zou kunnen, als banken dat willen.

De huidige wijziging is slechts een toevoegen

De huidige renteverandering zal volgens verschillende marktkenners niet veel invloed hebben op de Chinese economie. Zo zei de econoom Julian Evans-Pritchard bijvoorbeeld:

Dit zou banken moeten aansporen om rentetarieven iets te verlagen. Maar het effect op de economische activiteit zal marginaal zijn.

Volgens Pritchard heeft de PBOC nog steeds veel werk te doen. Liu beseft dat ook. Hij zei dat de nieuwe rentewijziging, in combinatie met de nieuwe benchmark, slechts een toevoeging zijn aan het beleid. En geen poging zijn om het beleid van de centrale bank te vervangen. Daaraan voegde de plaatsvervangend directeur toe:

We verwachten niet dat de wijzigingen in een klap alle problemen oplossen.

Bron: CNN

Foto: iStock

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Azie

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Azie

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.