Nederland - 15 augustus 2022 - Aandelen

Chinese centrale bank verrast met tweede renteverlaging

door STIJN

Terwijl de centrale banken in de Verenigde Staten van Amerika en Europa de rentes aan het verhogen zijn omwille van de hoge inflatie, doen ze in China het tegenovergestelde. Door de teleurstellende macro-economische gegevens heeft de People’s Bank of China beslist de rentes te verlagen in een poging om de economie te stimuleren.

Ja, je leest het goed. De Chinese centrale bank heeft de rentes nog maar eens verlaagd dit jaar. Uit macro-economische gegevens blijkt dat de Chinese economie minder goed presteert dan verwacht. Het antwoord van China is om het rentebeleid te versoepelen zodat ze de economie kunnen stimuleren. Daarenboven creëren ze een divergentie met andere grote economieën.

De People’s Bank of China (PBOC) zei dat het de rente op 400 miljard yuan (59,33 miljard dollar) van éénjarige leningen op middellange termijn (MLF) aan sommige financiële instellingen met 10 basispunten verlaagde tot 2,75 procent, komende vanaf 2,85 procent. Xing Zhaopeng, senior strateeg bij ANZ, is verrast door de ‘rate cuts’.

The rate cut surprises us. It should be a response to the weak credit data on Friday. The government remains cautious about growth and will not let go.

Lagere rentes

Ondanks de waarschuwingen dat de wereldwijde inflatie torenhoog is en maar niet wil afkoelen, houdt de Chinese centrale bank voet bij stuk. Ze vinden het belangrijk dat de liquiditeit hoog blijft binnen de Chinese economie. Daarenboven blijft de Chinese vastgoedmarkt onder druk staan gezien de torenhoge schuldenberg. Wellicht één van de grootste kopzorgen voor de Chinese overheid.

Despite the warning of inflation risk and flush liquidity condition, the dominating downside risks under the COVID spread and property-sector rout prompted the PBOC to cut rates to stimulate demand.

Het is nog maar de vraag of de inspanningen van de People’s Bank of China effect gaan hebben op de Chinese economie. De timing is in ieder geval relatief gunstig, de lockdowns zijn aan het verdwijnen en de economie gaan terug op volle toeren gaan draaien.

Bronnen: Reuters

Foto: PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.