Nederland - 12 januari 2022 - Beursbrink

OPEC wil niet dat olieprijzen boven de 100 dollar stijgen

door STIJN

De OPEC en zijn bondgenoten willen niet dat de olieprijzen te hoog oplopen. Er werd onlangs beslist om de olieproductie nog een keer te verhogen met 400.000 vaten per dag om de ‘oververhitting’ van de markt tegen te gaan. Met andere woorden, de OPEC+ gaat meer produceren zodat de olieprijzen onder de 100 dollar blijven, althans een poging tot.

Niet hoger dan 100 dollar per vat, daar mikt de OPEC+ op. Dit willen ze realiseren door hun productiebeleid aan te passen, zoals ze al een keer hebben gedaan. Vanaf februari zullen ze nog eens 400.000 vaten per dag extra gaan produceren om het aanbod te kunnen afstemmen op de hoge vraag naar olie. Maar de olieprijzen blijven stijgen desondanks.

Mohammed Al Rumhi, olieminister van Oman, benadrukte dat ze niet willen dat de oliemarkt oververhit geraakt gezien de verhoogde vraag naar energie. Ze willen niet dat de olieprijzen naar 100 dollar (of meer) stijgen omdat hij beweert dat de wereld er niet klaar voor is. Daarmee doelt hij wellicht op de torenhoge inflatie wereldwijd en de reeds dure energieprijzen.

We’re very careful at OPEC+, we will look at each month as we go. But so far, I think 400,000 is good because demand is increasing and we want to make sure that the market is not overheating. We don’t want to see $100 a barrel. The world is not ready for that.

Investeringen

De inflatiedruk weegt op het economische herstel. De oorzaak van een deel van het probleem ligt bij olieproducenten vermits er de afgelopen vijf jaar een pak minder werd geïnvesteerd. Alsook de coronapandemie uiteraard, dit heeft een bijzonder grote impact gehad op olieproducenten.

Over the past five years investments have been limited in the industry and we’re paying the price for it now.

Het plan om meer te produceren is echter niet zo eenvoudig door het gebrek aan investeringen. Er zijn tal van OPEC-leden die de productiedoelstellingen niet halen, waaronder ook Rusland. Bij meer aanbod zouden de olieprijzen normaalgezien dalen. Maar omdat de vraag naar olie zo hoog is, en olieproducenten met moeite meer kunnen produceren, zit olie alsnog in een stijgende trend.

Bronnen: Bloomberg

Foto: ccPixs.comFlickrCC BY 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.