Nederland - 3 april 2023 - Beursbrink
door STIJN

Olieprijzen stijgen met 8 procent

De olieprijzen zijn maandag opnieuw fors gestegen als gevolg van een beslissing van de OPEC+. De organisatie gaat vanaf de maand mei 1,16 miljoen vaten per dag minder produceren. Marktkenners waarschuwen dat de olieprijzen opnieuw richting 100 dollar kunnen stijgen.

Minder aanbod betekent in de meeste gevallen hogere prijzen, vooral als de vraag stabiel blijft. Dat principe gaat de OPEC+ toepassen vanaf de maand mei, ze gaan 1,16 miljoen olievaten per dag minder produceren als gevolg van de ontwikkelingen op het wereldtoneel.

De reactie op de oliemarkt is duidelijk, de olieprijzen gingen 8 procent de hoogte in. De OPEC+ noemt het ‘voorzorgsmaatregelen’ om de stabiliteit op de markt te garanderen. De beslissing om minder olie te produceren viel snel, wat duidt op samenhorigheid binnen de organisatie.

Tina Teng, analist bij CMC Markets, waarschuwt dat de olieprijzen opnieuw richting de 100 dollar kunnen stijgen. Dat heeft niet alleen te maken met de productieverlaging, maar ook met de heropening van de Chinese economie.

“OPEC+‘s plan for a further production cut may push oil prices toward the $100 mark again, considering China’s reopening and Russia’s output cuts as a retaliation move against western sanctions.”

Vooruitzichten

Volgens analisten wil de Organisatie van olie-exporterende landen geen herhaling van de crash zoals in het jaar 2008 meemaken. Toen daalden de olieprijzen van 140 dollar per vat naar 35 dollar per vat. Door nu al acties te ondernemen, hopen ze zulk scenario te kunnen vermijden.

De analisten van Goldman Sachs hebben ondertussen hun ‘forecast’ verhoogd met 5 dollar naar 95 dollar per vat voor december 2023. Ze verwachten dus een hogere olieprijs omdat men verwacht dat de vraag vanuit China sterk gaat toenemen door de heropening van de economie.

Bronnen: Lee Ying Shan – CNBC

Foto: Troy Williams – FlickrCC BY 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.