VIP ACTIE

Word een VIP!
Nederland - 10 april 2020 - Beursbrink

OPEC en geallieerden komen dan toch ‘overeen’

door STIJN

Is er licht aan het einde van de tunnel? Hetgeen velen ‘onmogelijk’ hadden geacht, lijkt misschien toch realiseerbaar te zijn. De vete tussen OPEC-lid Saoedi-Arabië en olieproducent Rusland lijkt verholpen te gaan worden gezien er een kleine overeenkomst werd bereikt inzake de olieproductie. Ze gaan tien procent van de ‘output’ verlagen om de oliemarkt te stabiliseren.

De afgelopen weken is er heel wat te doen geweest omtrent de vete tussen Saoedi-Arabië en Rusland. Beide landen hadden hun productie opgeschroefd om meer marktaandeel in handen te krijgen. Deze onverwachte evolutie kwam er nadat Rusland niet akkoord ging met een bijkomend voorstel om de olieproductie verder te verlagen om de dalende olieprijzen te stutten.

Als reactie hierop verhoogde het Saoedische Aramco zijn olieproductie waardoor Rusland niet kon achterblijven. Door deze vete en de zorgen omtrent de dalende vraag wegens een vertraagde groei van de wereldeconomie, gingen de olieprijzen zwaar onderuit de afgelopen weken.

Kleine overeenkomst

Maar donderdag is de OPEC+, de OPEC-leden en zijn geallieerden, overeengekomen om toch 10 procent van de ‘output’ te verminderen in een poging om de situatie op de oliemarkt te stabiliseren. Dit is nodig gezien de prijzen eind maart op hun laagste niveau van de afgelopen 18 maanden noteerden. Vorige week maakten de prijzen een sprong van 20 procent nadat Amerikaans president Trump overtuigt was dat Rusland en Saoedi-Arabië hun ‘ruzie’ zouden bijleggen.

We are expecting other producers outside the Opec+ club to join the measures, which might happen tomorrow during G20.

Kirill Dmitriev, één van de top-olieonderhandelaars in Moskou, verwacht dat andere olieproducenten deze maatregelen zullen volgen want meestal gaat het over kleinere producenten die baat hebben bij hogere olieprijzen. De Verenigde Staten van Amerika, uiteraard één van de groten, heeft reeds laten weten niet te zullen deelnemen aan deze productiebeperking.

Bronnen: BBC

Foto: Pxfuel

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.