VIP ACTIE

Word een VIP!
Nederland - 4 augustus 2020 - Aandelen

Ook BP moet dividend verlagen door crisis

door STIJN

De crisis weegt zwaar op de wereldeconomie en de oliemarkt. Onlangs lazen we dat Shell het moeilijk heeft en zijn dividend noodgedwongen moet verlagen. Datzelfde lot is ook BP beschoren. Het Britse aardoliebedrijf heeft een verlies geleden van 17 miljard dollar tijdens het tweede kwartaal. Als gevolg werd het dividend gehalveerd. Het is ondertussen tien jaar geleden dat het aardoliebedrijf hun dividend verlaagde.

Het was uiteraard te verwachten dat aardoliebedrijf BP tijdens het tweede kwartaal verlies zou lijden. De coronacrisis heeft ook tijdens dit kwartaal lelijk huisgehouden en heeft een negatieve invloed gehad op de wereldeconomie. En dus ook op de vraag naar olie.

Q2 bracht niets op voor BP, integendeel. Het bedrijf verloor 16,8 miljard dollar terwijl het vorig jaar in diezelfde periode nog 1,8 miljard dollar winst haalde. Analisten hadden voorspeld dat het bedrijf een verlies van 8,45 miljard ging hebben, bijna de helft van de werkelijkheid. Netto was er een verlies van 6,7 miljard dollar, vorig jaar was de nettowinst 2,8 miljard dollar.

Dividend

Het gevolg voor beleggers en investeerders is dat het aardoliebedrijf noodgedwongen het dividend moet halveren. De vorige keer toen ze zich genoodzaakt voelden hun dividend te verlagen, was in 2010 toen hun boorplatform ‘Deepwater Horizon’ olie lekte in de oceaan en een milieuramp veroorzaakte. Het gevolg was een fikse boete die opliep tot in de miljarden dollars.

Het aandeel noteert ongeveer 40 procent lager dan exact een jaar geleden maar wist dinsdag te stijgen met ongeveer 6,5 procent ondanks het teleurstellende nieuws. BP heeft gemeld dat ze hun productie zullen beperken tot 60 procent van hun capaciteit en dat ze meer gaan investeren in groene energie. Het bestuur erkent de problemen en beseft dat groene energie de toekomst is.

Bronnen: BP

Foto: Mike Mozart – Flickr – CC BY 2.0

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.