Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
Nederland - 19 juni 2019 - Beursbrink

Olieprijzen veren op uit hoop voor einde handelsoorlog

door STIJN

Het gaat een tijdje minder goed op de oliemarkt door zorgen omtrent de wereldeconomie en de Verenigde Staten van Amerika die hun productieniveau aan het optrekken zijn. Maar deze week herleeft olie precies opnieuw dankzij een ‘positieve’ tweet van Amerikaans president Donald Trump over een ontmoeting met Chinese officials, investeerders hebben vernieuwde hoop.

De olieprijzen zitten al een ruime tijd in een neerwaartse trend. Het hoogtepunt van $110 per vat ligt ver achter ons, sinds eind 2014 is het alleen maar bergaf gegaan met een licht herstel tussen midden 2017 en eind 2018. De handelsoorlog tussen China en de USA doet olie alvast niet goed.

Een bijkomend probleem voor de olieprijzen is dat verhoogde productie van schalieolie/gas in de Verenigde Staten van Amerika. Marktkenners voorspellen dat de Amerikanen dit jaar, en volgend jaar, hun productieniveaus zullen opkrikken waardoor het aanbod van olie nog groter wordt.

Vernieuwde hoop

Men vreest dat de wereldeconomie rake klappen gaat krijgen waardoor de vraag naar olie ook lager zal uitvallen. Maar deze week zou een kantelpunt kunnen zijn, Amerikaans president Trump had namelijk getweet dat hij een nieuwe bijeenkomst heeft geregeld met Chinese officials.

Had a very good telephone conversation with President Xi of China. We will be having an extended meeting next week at the G-20 in Japan. Our respective teams will begin talks prior to our meeting.

Dinsdag steeg de olieprijs (WTI) met 4,6 procent naar 54,06 dollar pet vat. De Brent Crude prijs steeg met 2,72 procent naar 62,60 dollar. De stijging doorbreekt de negatieve trend waarin de olieprijzen zich bevinden. Investeerders hopen dat de bijeenkomst positieve gevolgen gaat hebben.

Het is dus afwachten wat er uit de bus zal komen tijdens de bijeenkomst tussen Trump en de Chinese officials op de G20-top te Osaka. Als de handelsoorlog zijn einde bereikt, zullen de olieprijzen ongetwijfeld nog harder stijgen dan we gisteren hebben gezien.

Bronnen: Oilprice

Foto: Pxhere

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel