Nederland - 20 september 2020 - Beursbrink

Olieprijzen veren lichtjes op dankzij harde hand Saoedi-Arabië

door STIJN

Opluchting op de oliemarkt. Hoofdrolspeler Saoedi-Arabië heeft tijdens de afgelopen OPEC-bijeenkomst de beleidsregels nogmaals bevestigd en de andere olieproducerende landen in het gareel gehouden. Een belangrijke boodschap die ook investeerders kan overtuigen om opnieuw in olie te stappen. De prijzen zitten namelijk opnieuw in een stijgende trend.

De Brent crude noteert alweer boven de 40 dollar per vat dankzij protagonist Saoedi-Arabië. Tijdens de meest recente bijeenkomst wees het olieproducerende land zijn collega-concurrenten er op dat het van cruciaal belang is om de opgelegde productiebeperkingen aan te houden.

Saoedi-Arabië tikte enkele collega-concurrenten op de vingers wegens het niet naleven van de gemaakte afspraken. De hardleerse OPEC-leden krijgen nog tot december op hun productieniveau te verlagen. Indien ze niet voldoen aan de eisen, zullen er hoge boetes worden geëist.

Productieniveaus

Het dreef de olieprijzen vrijwel onmiddellijk hoger, beleggers en investeerders zijn opgelucht dat de OPEC+ de productieniveaus in stand wil houden de komende maanden zodat de oliemarkt gestaag kan herstellen. En dat was nodig want verschillende Amerikaanse olieproducten aan de Golfkust hebben laten weten hun activiteiten opnieuw te gaan opstarten na he passeren van orkaan Sally.

Het knagende probleem op de oliemarkt op dit moment is niet het aanbod, waar de OPEC zich graag op zou willen concentreren omdat het dit in ieder geval tot op zekere hoogte kan beheersen. Het probleem is, zoals het al maanden is, de ontzettend lage vraag naar olie.

De voorspellingen van de OPEC en het Internationale Energieagentschap worden er niet beter op, in tegendeel zelfs. Men verwacht pas dat de vraag naar olie opnieuw zal toenemen in Q2 volgend jaar.

Bronnen: Oilprice.com

Foto: Pexels

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.