Nederland - 24 september 2020 - Beursbrink

Olieprijzen stijgen ondanks nervositeit op de markt

door STIJN

De oliemarkt houdt zijn adem in voor de gevolgen van de stijging van het aantal coronabesmettingen. Je zou denken dat de olieprijzen nu zeker onder druk komen te staan, maar vreemd genoeg zijn de prijzen de afgelopen dagen lichtjes gestegen. Dat komt omdat steeds meer overheden ervoor kiezen om de economie er niet te laten onder lijden.

De bezorgdheid omtrent een tweede grote besmettingsgolf neemt toe. Niet verwonderlijk gezien de cijfers opnieuw hard aan het stijgen zijn, vooral in Europa lijkt een tweede golf onvermijdelijk te worden. We weten allemaal welke gevolgen dit gaat hebben op de economische activiteiten. Investeerders in olie houden alvast hun adem in en vrezen voor een zoveelste bloedbad.

Men vreest voor een nieuwe achteruitgang van de wereldwijde economische activiteiten en dat het bescheiden herstel van de wereldeconomie wordt onderbroken. Een rampscenario voor het zwarte goud omdat deze grondstof al enkele jaren zwaar onder druk staat.

Toch lijkt het nog rustig te zijn op de oliemarkt ondanks de onzekerheden en de nervositeit op de wereldwijde financiële markten omtrent COVID-19. De olieprijzen zijn namelijk lichtjes gestegen de afgelopen dagen. Dat komt vermoedelijk omdat men de economie gaat ontzien van strenge maatregelen tijdens een tweede lockdown, mocht die uiteindelijk nodig gaan zijn.

Vraag

Barbara Lambrechts, analist bij Commerzbank, is echter bezorgd over de evolutie op de oliemarkt de komende weken. Ze vreest dat de vraag naar olie in Europa gaat dalen als blijkt dat de nieuwe besmettingsgolf niet te stoppen valt. De erkenning van de pandemie op 18 maart was de grootste factor die de olieprijzen naar hun laagste niveau van de afgelopen 11 jaar had gebracht.

Maatregelen om de curve af te vlakken hebben een directe impact op de vraag naar olie. Daarenboven is het ook niet bepaald positief dat Libië van plan is om hun olieproductie te verdrievoudigen. Het lichte herstel op de oliemarkt zal dus waarschijnlijk niet lang duren.

Bronnen: Brussels Times

Foto: CaptM – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.