Nederland - 4 oktober 2021 - Beursbrink

Olieprijzen dalen lichtjes naar aanleiding van OPEC-bijeenkomst

door STIJN

Zowel de Brent als de WTI crude daalden maandag naar aanleiding van een bijeenkomst van de OPEC en zijn bondgenoten. De beslissingen die de organisatie gaat nemen, kunnen een impact hebben op de huidige situatie op de energiemarkt. De stijging van de olie- en gasprijzen, maar ook de tekorten kunnen beïnvloed worden.

De Brent crude daalde met een halve procent, net zoals de WTI crude. Op zich stelt dit niet veel voor gezien de olieprijzen al zes weken in een stijgende trend zitten. Het momentum op de oliemarkt is bijzonder sterk, de Brent crude ging vorige week zelfs boven de 80 dollar per vat.

Tamas Varga, olie-analist bij PVM Oil Associates, merkt echter op dat de stijging van de olieprijzen aan het vertragen is. Dit betekent volgens hem niet noodzakelijk dat de olieprijzen niet meer verder zullen stijgen gezien de vraag naar olie sterk blijft en het aanbod moeite heeft om bij te benen.

The speed, with which oil prices have risen this year has slowed considerably but it would be too early or pre-mature to write off further strength. Oil demand is holding up well and supply might have difficulties to catch up.

OPEC+

De OPEC+ ondervindt druk van allerlei landen en overheden omdat de energieprijzen sterk aan het stijgen zijn. De OPEC+ heeft de productie ondertussen al verhoogd met 400.000 vaten per dag maar zit nog altijd niet aan het niveau van voor de coronapandemie. Meer produceren zou helpen om de prijzen in bedwang te houden, dat zou pas mogelijk zijn vanaf november.

Dat de olieprijzen lichtjes dalen naar aanleiding van hun bijeenkomst, betekent dat investeerders verwachten dat de organisatie zal beslissen om nog meer te gaan producerne dan de eerder afgesproken 400.000 vaten per dag. Volgens Fitch Solutions zal onzekerheid blijven heersen de komende maanden gezien niet duidelijk is hoe het herstel van de pandemie verder zal verlopen.

Bronnen: Noah Browning – Reuters

Foto: Pxhere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.