Nederland - 9 februari 2021 - Beursbrink

Oliegigant Total ziet winst met 66 procent terugvallen

door STIJN

Het Franse Total heeft er eveneens een moeilijk jaar opzitten, net zoals oliegiganten Shell en BP. In 2020 daalde de netto-inkomsten met maar liefst 66 procent vanwege COVID-19. Ze draaiden ‘slechts’ 4,06 miljard dollar winst maar dat is wel beter dan analisten hadden voorspeld. In 2019 echter haalden ze nog 11,8 miljard dollar winst, een flinke duit meer dus.

Mocht er geen COVID-19 zijn geweest, dan zouden aandeelhouders van Total waarschijnlijk flink geschrokken zijn. De Franse oliegigant heeft vorig jaar 66 procent minder winst gedraaid vanwege de lockdowns en de harde maatregelen om het virus in te dijken. In 2019 bedroeg de netto winst nog 11,8 miljard dollar, in 2020 was dit ‘amper’ 4,06 miljard dollar.

Total wist wel beter te presteren dan analisten hadden voorspeld, die gingen namelijk uit van een netto winst van 3,86 miljard dollar. Het aandeel van Total noteert dit jaar 0,8 procent hoger. Vorig jaar was het aandeel met 28 procent gedaald, van begin januari tot eind december.

Verhoogde druk

Patrick Pouyanne, CEO van de Franse oliegigant, benadrukt dat 2020 een bijzonder moeilijk jaar was door enerzijds de lage olieprijzen en anderzijds de coronapandemie. De druk op oliebedrijven neemt toe en dat zorgt ervoor dat ze hun focus steeds vaker verleggen naar hernieuwbare energie.

Total faced two major crises in 2020: the Covid-19 pandemic that severely affected global energy demand, and the oil crisis that drove the Brent price below $20 per barrel in the second quarter. In this particularly difficult context, the Group implemented an immediate action plan and proved its resilience thanks to the quality of its portfolio.

Dat komt omdat de wereldwijde olie- en gasindustrie steeds meer onder druk komt te staan van campagnevoerders voor klimaatverandering, activistische investeerders en beleidsmakers over de hele wereld. Daarenboven lijkt de markt voor elektrische voertuigen in een stroomversnelling te zijn geraakt. Het is dus van groot belang dat bedrijven zoals BP, Total en Shell mee op de kar springen.

Bronnen: CNBC

Foto: Laurent Vincenti – Wikimedia – CC BY-SA 3.0 

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.