Nederland - 22 februari 2022 - Beursbrink

Olieprijzen in de lift door Russische escalatie

door STIJN

Behoorlijk verontrustend nieuws vanuit Rusland. President Poetin heeft namelijk verklaard dat hij de volksrepublieken Donetsk en Luganks erkent als onafhankelijke staten. Hij heeft er ook ‘vredestroepen’ gemobiliseerd wat volgens sommige experten kan worden beschouwd als een invasie. De olieprijzen schieten alleszins omhoog met bijna 5 procent.

De situatie tussen Rusland en Oekraïne is aan het escaleren. President Poetin heeft vredestroepen gestuurd naar Donetsk en Luganks nadat hij heeft verklaard beide volksrepublieken te erkennen als onafhankelijke staten. De wereld houdt zijn adem in en wacht vol spanning af wat de volgende stappen zijn van Poetin. Stopt hij hier of is hij van plan verder landinwaarts te trekken?

Amerikaans president Joe Biden vreest dat Rusland zal doorstoten richting Kiev vanuit Wit-Rusland en de Donbass. Het Westen heeft aangekondigd Rusland te sanctioneren. De onzekerheid en twijfels doen de olieprijzen in ieder geval hard stijgen. Dinsdag stegen de prijzen met bijna 5 procent. De WTI crude noteert aan 94,40 dollar pet vat, de Brent crude aan 97,81 dollar per vat.

Rally

Olieprijzen zijn dit jaar al met meer dan 20 procent gestegen en meer dan 80 procent sinds begin 2021. Het merendeel van deze rally komt door het herstel van de wereldeconomie en de productiebeperkingen van de OPEC+. De meest recente stijgingen worden veroorzaakt door spanningen tussen Rusland en Oekraïne en de onzekerheden die spelen inzake een oorlog.

Should we actually have Russian oil supplies cut off to Europe, which is 3 million barrels a day, we could see oil prices rise another $10 to $15 a barrel, putting Brent at about $110 a barrel.

Andy Lipow, voorzitter van Lipow Oil Associates, voorspelt dat de olieprijzen nog veel hoger kunnen mocht er effectief een oorlog komen tussen Rusland en het Westen. Als Rusland beslist om geen olie meer te exporteren naar Europa, dan kan er volgens hem gerust nog eens 10 tot 15 dollar per vat bij.

Bronnen: Weizhen Tan – CNBC

Foto: Maxpixel

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.