Nederland - 30 mei 2020 - Beursbrink

Olie steeg in mei bijna 90 procent

door STIJN

Het is een ware achtbaanrit op de oliemarkt. Donderdag nog in de min en vrijdag bijna 5 procent donkergroen. Het is alleszins een bijzonder goede beursmaand geweest voor olie, het zwarte goud steeg in mei namelijk met 88 procent. De beste maand ooit tot nu toe, de vorige beste maand was in september 1990 met een stijging van 44 procent. 

Wie begin mei in olie stapt, heeft nu een historisch mooi rendement gehaald. Olie wist namelijk met 88 procent te stijgen, meteen goed voor de beste prestatie ooit. WTI ging vrijdag met 4,84 procent omhoog, het gevolg van een stijging in de vraag naar olie en mogelijks diepere ‘cuts’ van de OPEC+.

It certainly doesn’t feel like it was oil’s best month ever. Low $30s for WTI is clearly better than where we were at the end of April, but it’s not sufficient enough to bring the bulk of production back online.

Toch wordt er een kanttekening gemaakt en blijven experts en marktkenners voorzichtig. Ze benadrukken dat we ook één van de scherpste dalingen achter de rug hebben. Ook niet onlogisch gezien zo goed als de hele wereld in lockdown is gegaan omwille van COVID-19. De vraag naar olie is nog nooit zo hard gedaald door de abrupte stilstand van de wereldeconomie.

Volatiel

Daar is nu verandering in aan het komen, landen zijn hun maatregelen aan het versoepelen waardoor de vraag naar olie terug aan het toenemen is. Daar komt ook nog eens bovenop dat de OPEC+ aan het bekijken is of de olieproductie niet nog eens ingeperkt kan worden.

Supply developments and other geopolitical tensions that could affect demand are priced in…Now, waiting for the next OPEC+ meeting, the market is also comfortable in a relative calmness.

Volgens Rystad Energy zullen de prijzen nu gaan stabiliseren en zullen de ‘wild price swings’ gaan afnemen. De markten wachten nu op het verdict van de bijeenkomst van de OPEC+. De olieprijzen zullen gaan reageren op basis van wat hier wordt beslist. Men verwacht dat er overeengekomen zal worden dat de productie nog eens ingeperkt zal worden.

Bronnen: CNBC

Foto: Jean Beaufort – PDP

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments