Nederland - 27 december 2022 - Beursbrink
door STIJN

Olie naar hoogste niveau in drie weken

Het is een woelige periode op de oliemarkt. De olieprijzen zijn opnieuw gestegen door de versoepeling van de coronamaatregelen in China en de strenge winter in de Verenigde Staten van Amerika. Een vat WTI crude noteert aan 80 dollar per vat, het hoogste niveau van de afgelopen drie weken. 

De oliemarkt heeft er een bijzonder speciaal jaar op zitten, met hoge pieken en veel volatiliteit. De prijzen zijn ondertussen afgekoeld ten opzichte van de maanden maart en april. Maar de afgelopen weken zitten de prijzen opnieuw in een opwaartse trend. Een vat WTI crude gaat over de toonbanken tegen 80 dollar per vat, het hoogste niveau van de afgelopen drie weken.

Dat heeft uiteraard te maken met vraag en aanbod. In China heeft men de coronamaatregelen versoepeld waardoor de economie kan heropenen. Dit zorgt voor een verhoogde vraag naar olie gezien er geen beperkingen meer zijn. Voorheen was het reisverkeer verboden tussen verschillende regio’s.

USA

Ook in de Verenigde Staten van Amerika is de vraag naar olie toegenomen sinds winterstorm Elliot er furore maakt. Met temperaturen rond de -45 graden moet er flink gestookt worden en dat is duidelijk zichtbaar aan de afname van olie. Kazuhiko Saito, analist bij Fujitomi Securities, benadrukt echter dat de winterstorm volgende week gaat liggen.

But the U.S. weather is forecast to improve this week, which means the rally may not last too long.

Vanaf vrijdag was zo’n 1,5 miljoen vaten dagelijkse raffinagecapaciteit langs de Amerikaanse Golfkust gesloten, terwijl de olie- en gasproductie van North Dakota naar Texas last had van bevroren leidingen waardoor het aanbod afnam. Ook de zorgen over een mogelijke productiestop vanuit Rusland doen de olieprijzen stijgen. Vraag en aanbod spelen een grote rol.

Bronnen: Alex Lawler – Yahoo Finance

Foto: Jernej Furman – FlickrCC BY 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.