Nederland - 16 november 2019 - Beursbrink

Olie daalt door zorgen over voorraden

door STIJN

De olieprijzen gingen vrijdag opnieuw een tikkeltje lager door zorgen omtrent de stijgende olievoorraden en het groeiende aanbod die ons volgend jaar wellicht te wachten staan. De verliezen op de oliemarkten werden echter ingeperkt door de positieve ontwikkelingen in de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China.

Olie krijgt gemengde signalen binnen, enerzijds zijn er de verwachtingen dat het aanbod en de voorraden volgend jaar gaan toenemen en anderzijds is er de positieve evolutie in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten van Amerika en China. Donderdag zei een econoom van het Witte Huis nog dat beide landen dichter tot een duurzame overeenkomst aan het komen zijn.

De prijs voor een vat Brent crude ging met 43 cent lager en eindigde op 61,85 dollar per vat. WTI crude daalde met 22 cent en sloot de handelsdag af aan 56,55 dollar per vat. De verliezen hadden groter kunnen zijn, maar het positieve bericht over de handelsoorlog voorkwam erger.

IEA

Een rapport van het Internationaal Energie Agentschap zorgde voor neerwaartse druk op de oliemarkt. In het rapport staat geschreven dat ze verwachten dat de OPEC+ een uitdagend 2020 te wachten staat wegens een scherpe terugval van de vraag naar olie.

De vraag is op de OPEC+ actie gaat ondernemen door de productiebeperking op te schroeven. Indien ze dit niet doen, dan zal het aanbod en zullen de olievoorraden fors gaan toenemen in 2020. Vooral omdat de vraag naar olie, door de slabakkende wereldeconomie, gaat afnemen.

Will they maintain cuts or go deeper? If OPEC doesn’t budge, we’ll see a significant stock build in the first half.

Er is momenteel ook nog geen echte duidelijkheid omtrent de handelsoorlog ondanks de positieve ontwikkelingen in de handelsgesprekken. Daarenboven blijft de Amerikaanse olieproductie stijgen waardoor hun voorraden onverminderd toenemen in een reeds verzadigde markt.

Bronnen: Reuters

Foto: SatyaPrem – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel