Nederland - 31 mei 2021 - Beursbrink

OESO verhoogt groeiprognose dankzij stimulus en vaccins

door STIJN

De vooruitzichten inzake de globale economie zijn aan het verbeteren dankzij de wereldwijde vaccinatiecampagnes en de biljoenen dollars steun in de Verenigde Staten van Amerika. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft dan ook hun prognose voor de wereldeconomie opnieuw verhoogd van 5,6 naar 5,8 procent.

Dat de wereldeconomie dit jaar sterk zou herstellen, daar twijfelde nagenoeg niemand aan. Maar volgens de OESO zou het herstel sterker zijn dan ze eerst hadden voorspeld. Dankzij de vlotte vaccinatiecampagnes en de grote fiscale stimulus in de Verenigde Staten van Amerika, zou de wereldeconomie niet 5,6 procent gaan groeien dit jaar maar 5,8 procent.

Volgens de organisatie bevindt de wereldeconomie zich nu op het niveau van vóór de gezondheidscrisis. Echter heeft het nog niet de groei bereikt die vóór de wereldwijde gezondheidscrisis werd verwacht. Laurence Boone, hoofdeconoom bij OESO, benadrukt echter dat er risico’s zijn dat het herstel van de wereldeconomie alsnog vertraging kan oplopen.

The world economy is currently navigating towards the recovery, with lots of frictions. The risk that sufficient post-pandemic growth is not achieved or widely shared is elevated.

Inflatie

Terwijl vaccinatiecampagnes de ontwikkelde economieën in staat stellen om geleidelijk weer te heropenen, werden veel opkomende economieën tegengehouden door tragere campagnes en nieuwe uitbraken, aldus de OESO. Vooral India wordt zwaar getroffen door nieuwe besmettingen.

De OESO zei ook dat centrale banken van ontwikkelde economieën best hun beleid nog soepel houden en een hogere inflatie tijdelijk moeten tolereren. Omtrent dit laatste zullen centrale banken zich geen zorgen maken, echter zijn het de financiële markten die mogelijk de schrik te pakken gaan krijgen door een hoge inflatie. De nervositeit op de markten is reeds duidelijk.

Bronnen: CNBC

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Alpha Stock Images

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.