België - 24 oktober 2016 - Aandelen
door FRANCIS MUYSHONDT

Nyrstar verder dieperik in

Het zit de zinkverwerker niet mee. Het kende de voorbije maanden verschillende tegenslagen terwijl analisten recent over zich heen vielen om het advies van het aandeel te verlagen. Het aandeel noteert nu op het laagste peil ooit.

Nyrstar zakt vandaag 4% en noteert nog net boven 5,5 euro, het laagste niveau ooit. Dit jaar verloor het bedrijf al meer dan 50% van zijn waarde en heeft nu nog een marktkapitalisatie van slechts 520 miljoen euro. Het lijkt wel alsof beleggers het vertrouwen volkomen kwijt zijn in de fel geplaagde zinkverwerker.

De koersdaling komt niet uit de lucht vallen want Nyrstar heeft recent een hele resem tegenslagen gekend. Eind september was nog er de stroompanne in de smelterij van Port Pirie in Australië, het kroonjuwel van de groep, die voor de meeste schade zorgde. De impact zou volgens het management zo’n 5 miljoen EBITDA bedragen. De groep moest er zelfs een winstwaarschuwing door uitsturen.

Daarnaast kampt het zowat overal ter wereld met productieproblemen. Het gevolg is dat Nyrstar dit jaar slechts 100 000 ton zinkconcentraat gaat produceren, ongeveer 40% onder de doelstelling. En op het vlak van de productie van verwerkt zink is het al niet veel beter: Nyrstar tipt op de onderkant van zijn doelstelling van 1 miljoen ton.

Analisten negatief

Als dat nog niet genoeg is, werden er de voorbije weken verschillende negatieve analistenrapporten gepubliceerd. Onder meer ABN Amro verlaagde zijn advies naar verkopen en zijn koersdoel van 8 naar 5,5 euro. Het waarschuwde in zijn rapport dat de schulden van de groep veel hoger liggen dan algemeen gedacht terwijl de cashflow de komende jaren zal tegenvallen omdat Nyrstar al een deel van zijn toekomstige productie heeft verkocht.

Vandaag doet RBC er nog een schepje bovenop door zijn koersdoel te verlagen van 8,5 naar 6 euro. De instelling stelt vast dat de verwerkingslonen onder druk staan. In 2016 bedragen ze tot nog toe $203 per ton maar volgens RBC viel de vergoeding de voorbije weken terug. Zoals u kunt vaststellen, schort het op vele vlakken voor Nyrstar.

Zinkprijs in de lift

Toch zijn er ook positieve elementen want de zinkprijs zit in de lift en noteert bijna op het hoogste niveau van de voorbije 52 weken. Een stijging van de prijs met 10% heeft een positieve impact op de EBITDA van ongeveer 50 miljoen EUR. Nyrstar heeft wel al meer dan de helft van de productie van de komende 6 maanden vastgelegd tegen de gestegen zinkprijs. Maar nog belangrijker voor de groep is hoe de EUR/USD-verhouding evolueert. Een verdere stijging van de dollar kan Nyrstar missen als kiespijn.

nyrstar

Nyrstar: zeer risicovol

Het bedrijf heeft nog heel wat werk aan de winkel om de schaapjes op het droge te hebben. Het torst immers een enorme schuldenlast met zich mee. Nyrstar kan eigenlijk nauwelijks nog verdere tegenslagen verdragen. Het aandeel blijft één van de meest risicovolle namen op Euronext Brussel en is één van de meest favoriete speeltjes van speculanten geworden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.