Nederland - 21 april 2022 - NFT
door VINCE

NFTs: onze investerings case voor non-fungible tokens

Iedereen heeft inmiddels wel eens de term ‘NFT’ voorbij zien komen. NFT’s zijn in korte tijd enorm populair geworden en wij volgen deze aantrekkelijke activa al een tijdje. Wij geloven fundamenteel in een toekomst met NFT’s en geloven dus ook dat er veel geld aan valt te verdienen!

Vanaf eind 2020 is het erg hard gegaan met NFT’s. Waar er in 2020 nog ‘slechts’ 100 miljoen dollar aan NFT’s werd verhandeld, was dit in 2021 maar liefst 23 miljard dollar!

Toepassingen van NFT’s

Hoewel de meeste mensen NFT’s nog steeds alleen kennen van de verzamelplaatjes zoals de Bored Apes, bevat de technologie van NFT’s juist hele nuttige functies. We zetten ze voor je op een rijtje met voorbeelden:

  1. NFT’s kunnen fysieke eigendommen, digitaal liquide maken. Stel je koopt een bekend fysiek schilderij van bijvoorbeeld Picasso, en verkoopt vervolgens digitale stukjes eigendom van dit schilderij als NFT’s. De eigenaren van deze NFT’s maken dan bij verkoop of verhuur aanspraak op een deel van de winst/inkomsten.
  2. Exclusieve communities kunnen gemakkelijk opgezet worden via NFT’s. Wat dacht je van Feyenoord, die seizoenkaarten uitgeeft in NFT-formaat.
  3. De derde functie van NFT’s is het gemakkelijk en betrouwbaar reguleren van stemmen. Omdat NFTs op de blockchain werken, kan je heel makkelijk transparantie creëren. Een digitaal stembiljet om te stemmen? Je hoeft niets meer te tellen, je weet real time de uitslag en de kans op fraude wordt geminimaliseerd.

NFTs kunnen dus een hele set aan verschillende sectoren innoveren, omdat ze leunen op de blockchaintechnologie. Dankzij de blockchain is iets (van waarde) registeren zo gedaan en vervolgens makkelijk te verhandelen voor de gebruiker.

De technologie om dit te doen is er al. Regelgeving en implementatie zijn andere verhalen. Dus voor de duidelijkheid: bovenstaande voorbeelden zijn er nog niet echt, maar je hoeft ook geen geleerde te zijn om in te zien dat het niet lang zal duren voordat dit wél werkelijkheid wordt.

Hoe investeren grote beleggers, en ook wij, in NFTs?

Hoe dan te investeren in NFT’s? Het willekeurig kopen van een kunstplaatje en hopen dat dit de nieuwe picasso is tussen alle andere NFT’s, is natuurlijk niet echt een veelbelovende strategie.

Grote beleggers kijken naar iets anders. Kapitaalonderneming Andreessen Horowitz investeerde bijvoorbeeld 23 miljoen dollar in de NFT-markt Opensea. Ook investeerders als Balaji Srinivasan, Marc Cuban en Naval Ravikant investeerde flink in Opensea.

Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen, maar het gaat erom dat de grote jongens niet in losse verzamelkunst investeren maar juist in de infrastructuur achter de NFT’s!

Dit vinden wij ook erg interessant en volgen daarom zelf ook de infrastructuur achter NFT’s. Zo behandelen we in ons Crypto Ebook Immutable X (IMX). Dit is een layer-2 platform speciaal ingericht voor NFT’s.

Het verdienmodel

Wat is dan het verdienmodel van deze NFT-investeringen? Dat is eigenlijk heel simpel, want partijen als Opensea rekenen bij iedere verhandeling van een NFT gewoon een kleine vergoeding.

In dit voorbeeld wordt er bij verkoop 2,5% ingehouden door het platform zelf en stroomt er 5% door naar de maker van de NFT. Stel je voor dat deze NFT in de komende 5 jaar, nog 100 keer van eigenaar verwisselt voor gemiddeld 1ETH per keer, dan verdient het platform OpenSea dus: 5 Ethereum (nu iets meer dan $15.000 waard).

Het volume aan NFT’s in de afgelopen 24 uur op Opensea, van slechts de 5 grootste collections, bedroeg bij elkaar al 15.000 Ethereum (bijna $50 miljoen in 24 uur)!

Bij iedere verhandeling pakt Opensea dan natuurlijk weer die 2,5% en zo verdient zo’n NFT-marktplaats flink geld iedere dag!

Als we dan bedenken dat er in heel 2021 $23 miljard dollar aan NFT’s werd verhandeld in de gehele sector, en stellen dat ieder platform de 2,5% zou hanteren, dan is dat in één jaar al gauw een paar honderd miljoen voor de hele sector.

Zo blijkt het dus maar dat er flink verdiend wordt aan de infrastructuur achter NFT’s!

——-

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Verschillende leden bij team BeursBrink hebben positie in IMX. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.