Nederland - 5 mei 2020 - Aandelen

Nettowinst Total daalt met 35 procent in Q1

door STIJN

De situatie op de financiële markten en de oliemarkt doen olieproducenten en raffinaderijen pijn. Zo rapporteerde het Franse Total dat hun nettowinst voor Q1 met 35 procent was gedaald ten opzichte van dezelfde periode exact een jaar geleden. Een flinke daling maar toch minder erg dan analisten hadden voorspeld. 

De Franse energiereus Total rapporteerde dinsdag zijn kwartaalcijfers van de eerste drie maanden. De nettowinst bedroeg 1,8 miljard dollar tijdens het eerste kwartaal dit jaar. Een behoorlijk bedrag maar aanzienlijk minder dan Q1 in 2019, toen bedroeg de nettowinst 2,8 miljard dollar.

Het is een moeilijke periode voor Total en andere energiebedrijven maar toch presteerde Total beter dan de analisten van Refinitiv hadden voorspeld. Zij dachten namelijk dat de nettowinst ‘amper’ 1,4 miljard dollar zou bedragen. Op zich presteert Total dus beter dan de verwachtingen.

Dividend

Total is ook bekend bij beleggers als dividendaandeel, het bestuur heeft reeds laten weten dat het dividend ongewijzigd blijft aan 0,66 euro per aandeel. Patrick Pouyanne, CEO van Total, vindt niet dat het dividend verlaagd of geschrapt moet worden omdat dit uitzonderlijke omstandigheden zijn.

The Group is facing exceptional circumstances.

Het dividendbeleid blijft dus onveranderd, dat is een andere keuze dan hun concurrent Royal Dutch Shell. Voor het eerst sinds de tweede wereldoorlog heeft het bestuur besloten om de uitkering te verlagen. Een noodzakelijke zet volgens de CEO omdat de winst lager is uitgevallen.

De verlaging van Shell is uitzonderlijk omdat andere energiebedrijven zoals BP, Chevron, Exxon Mobil ook gewoon hun dividendbeleid behouden voor de eerst drie maanden van het jaar.

Bronnen: CNBC

Foto: Laurent Vincenti – Wikimedia – CC BY-SA 3.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel