Nederland - 14 september 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Nederlandse economie groeit meer dan 3 procent

(ABM FN-Dow Jones) De economen van ABN AMRO hebben hun ramingen voor de economische groei in Nederland verhoogd nadat het tweede kwartaal “extreem sterke groei” liet zien, terwijl de ontwikkelingen in het buitenland veelbelovend zijn voor de exportgroei in 2018. Dit blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport.

De groeiraming voor 2017 werd verhoogd naar 3,1 procent, waar de bank eerder uitging van 2,4 procent. Voor 2018 verhoogde ABN AMRO de voorspelling van 2,1 naar 2,4 procent.

In het tweede kwartaal groeide de economie met een ongekende 1,5 procent, twee keer zo hard als in de voorgaande kwartalen, volgens voorlopige cijfers van het CBS. Het cijfer voor het eerste kwartaal werd opwaarts bijgesteld van 0,4 naar 0,6 procent. Indicatoren wijzen op opnieuw stevige groei in het derde kwartaal.

De sterke groei in het afgelopen kwartaal was het gevolg van expansie op alle fronten: de export, gezinsconsumptie – samen goed voor 1,1 procent groei in het tweede kwartaal – maar ook de overheidsconsumptie, woninginvesteringen en bedrijfsinvesteringen leverden positieve bijdragen.

Hoewel de voortekenen voor de exportgroei in 2019 gunstig zijn, zal de recente stijging van de euro tegenover de Amerikaanse dollar de groei van de export over enige tijd weer gaan afremmen, verwacht ABN AMRO.

Dankzij de sterke groei neemt het aantal banen flink meer toe dan in 2016 en daalt de werkloosheid verder.

Door de snellere groei stijgt ook het begrotingsoverschot van de regering. Hogere zorguitgaven remmen deze verbetering weer wat af.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.