Europa - 26 oktober 2020 - Aandelen

Moeilijke tijden voor Shell

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch Shell heeft in het derde kwartaal van 2020 vanwege de coronacrisis en de lagere olieprijs vermoedelijk opnieuw fors lagere resultaten geboekt, maar is wel in de zwarte cijfers gebleven. Dit blijkt uit een analistenconsensus samengesteld door Vara Research.

Voor het derde kwartaal rekenen analisten op een zogenoemd CCS-resultaat, dat wil zeggen de winst op basis van de geschatte actuele kosten en exclusief bijzondere posten toewijsbaar aan aandeelhouders, van 146 miljoen dollar. In het derde kwartaal van 2019 boekte de energiereus nog een winst van bijna 4,8 miljard dollar.

De gemiddelde analisten verwachting is dat bij de tak Integrated Gas de winst daalde naar 218 miljoen dollar van 2,7 miljard dollar. Voor de divisie Upstream wordt een verlies voorzien van 415 miljoen dollar, grofweg een halvering op jaarbasis.

Oil Products was waarschijnlijk goed voor een winst van 1.006 miljoen dollar. Ook dat in een halvering.

De winst bij Chemicals daalde van 224 miljoen dollar naar 182 miljoen dollar.

Voor het resultaat per aandeel ligt de analistenconsensus op 0,02 dollar per aandeel, in vergelijking met 0,59 dollar per aandeel in dezelfde periode een jaar eerder.

De analisten voorzien een dividend van 0,16 dollar per aandeel, tegenover 0,47 dollar in het derde kwartaal van 2019. Eerder dit jaar besloot Shell al om het dividend te verlagen en in het tweede kwartaal keerde Shell ook 0,16 dollar per aandeel uit.

Eind september kondigde de energiereus aan om 7.000 tot 9.000 banen te schrappen voor eind 2022 om de complexiteit van het eigen bedrijf terug te brengen. Shell denkt zo structureel 2,0 miljard tot 2,5 miljard dollar per jaar te kunnen besparen tegen 2022.

Ook meldde Shell een afschrijving van 100 tot 200 miljoen dollar, maar dit betreft een papieren afschrijving.

Shell waarschuwde verder dat de lagere olieprijs ook “significante” gevolgen heeft voor de marges bij LNG. Dit kan ook de operationele kasstroom raken, voegde Shell toen toe.

Het bedrijf herhaalde dat elke 10 dollar die de prijs voor een vat Brent beweegt, een impact op het resultaat van Shell op jaarbasis heeft van 6 miljard dollar.

Na belastingen zei Shell voor het derde kwartaal te rekenen op 1,0 miljard tot 1,5 miljard dollar aan afschrijvingen.

CEO Ben van Beurden sprak eind juli tijdens de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal met het oog op het coronavirus al van “een uitzonderlijk uitdagende markt”. Shell boekte in het tweede kwartaal voor 16,8 miljard dollar af. Er was al gewaarschuwd voor 15 tot 22 miljard dollar aan bijzondere waardeverminderingen.

Analisten van Credit Suisse verhoogden in reactie op de update eind september hun taxaties voor de energiereus. “Het derde kwartaal was een moeilijk kwartaal, maar we denken nu dat de nettoschuld met 1 miljard dollar zal dalen, terwijl eerder op een verslechtering van 2 miljard dollar werd gerekend”, aldus analisten van Credit Suisse. Zij wezen daarbij op een “robuuste” operationele kasstroom en slechts een kleine verhoging van de investeringen. Credit Suisse hanteert een Outperform advies met een koersdoel van 15,50 euro.

Analist Quirijn Mulder van ING noemde de aangekondigde ontslagronde een eerste stap. “Dit is in onze ogen slechts het begin. We denken dat ook de portefeuille opgeschoond moet worden”, aldus Mulder. ING heeft een Houden advies op Shell met een koersdoel van 16,50 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.