Nederland - 2 juli 2021 - Beursbrink

Analisten delen hun koersdoelen voor olie

door STIJN

De olieprijs kent een sterke eerste jaarhelft met een stijging van 45 procent van begin januari tot begin juli. De prijs voor een vat Brent crude noteert net onder de 80 dollar, een niveau dat we de afgelopen twee jaar en half niet meer hebben gezien. Analisten zijn optimistisch en verwachten een olieprijs tussen de 80 en 100 dollar per vat dit jaar.

Het gaat goed op de oliemarkt, de prijs voor een vat olie zit nu al meer dan zes maanden in een stijgende trend. Brent crude noteert net onder de 80 dollar. De positieve vooruitzichten omtrent de wereldeconomie en het sterke herstel in Europa en de Verenigde Staten geven investeerders extra vertrouwen. Daarenboven is de vraag naar olie ook goed aan het toenemen.

De afgelopen zes maanden zijn de prijzen al met 45 procent gestegen. Op 1 januari bedroeg de olieprijs nog 51 dollar per vat. In juni ging de Brent crude met 8 procent de hoogte in, de WTI wist zelfs met 10 procent te stijgen. De stijging is er dankzij een combinatie van factoren. De vaccins, het versoepelen van de maatregelen, de stimulus en het beleid van de OPEC+.

Verwachtingen

Wat verwachten analisten van de olieprijzen? Goldman Sachs verwacht dat de Brent een gemiddelde gaat halen boven de 80 dollar tijdens het derde kwartaal dit jaar met mogelijke pieken ver boven dit niveau. JPMorgan verwacht evenzeer dat Brent crude zal stijgen tot boven de 80 dollar, echter pas tijdens de laatste drie maanden van het jaar.

Bank of America is nog optimistischer, hun analisten verwachten namelijk dat de olieprijs gaat stijgen naar 100 dollar in de zomer van volgend jaar. Dat prijsniveau hebben we niet meer gezien sinds het jaar 2014. Het kan volgens de zakenbanken alleen verkeerd gaan op de oliemarkt mocht de Federal Reserve overhaast de rentes verhogen en de OPEC+ beslissen meer te produceren.

Tamas Varga, olie-analist bij PVM Oil Associates, benadrukt ook dat de Amerikaanse olievoorraden blijven dalen en dat deze trend de komende maanden zal aanhouden. Met andere woorden, er zijn redelijk veel factoren die de olieprijzen de komende maanden zullen ondersteunen.

Bronnen: CNBC

Foto: Gino Crescoli – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.