Americas - 3 november 2020 - Aandelen

Markt wil duidelijke verkiezingsuitslag

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Beleggers wachten de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen af. Daarbij lijkt het vooral belangrijk dat er een duidelijke uitkomst uit de bus komt.

“Omdat Trump diverse malen heeft gezegd dat hij een eventueel verlies niet zal accepteren is daar bij beleggers veel onrust over ontstaan”, zegt analist Corné van Zeijl van Actiam tegen ABM Financial News.

“We moeten ons realiseren dat Amerika een lange geschiedenis van geweld rond verkiezingen heeft, die de kop weer kan opsteken, vooral in een periode met verhoogde spanningen en een pandemie”, aldus strateeg Kristina Hooper van Invesco. “Het goede nieuws is dat, ondanks deze geschiedenis, de democratie in Amerika heeft overleefd.”

Uitdager Joe Biden ligt in de peilingen voorop, maar in de zogeheten ‘swing states’ waar de verkiezing vermoedelijk wordt beslist, liggen de twee kandidaten veel dichter bij elkaar.

De belangrijkste swing state is Florida, waar 29 kiesmannen te winnen zijn. In Pennsylvania zijn dit er 20.

Hoewel tientallen miljoenen Amerikanen al hebben gestemd, is het maar de vraag of de uitslag woensdag al bekend zal zijn. Door de vele stemmen die per post werden uitgebracht, kan er sprake zijn van vertraging.

Maar de markt wil niet alleen weten wie de nieuwe president wordt. Ook belangrijk is wat de verhoudingen worden in het Congres. Want er wordt dinsdag niet alleen gestemd over de nieuwe president, maar ook voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

Momenteel zijn de Democraten de baas in het Huis, maar zwaaien de Republikeinen de scepter in de Senaat.

“De uitkomsten zullen een grote impact hebben op de ruimte die de president krijgt om zijn agenda uit te voeren”, aldus beleggingsstrateeg Jim Reid van Deutsche Bank.

Indien Biden wint en de Democraten ook de Senaat in handen krijgen, een zogeheten blauwe golf, dat biedt dit perspectief voor de nieuwe president.

Met Biden aan de macht en het Congres in handen van de Democraten, is de kans het grootst dat er snel een omvangrijk nieuw coronasteunplan komt, aldus analist Paul Sandhu van BNP Paribas Asset Management.

Analisten van Nomura verwachten dat onder Biden grote investeringen in infrastructuur zullen worden gedaan, met klimaatverandering als belangrijk thema. Ook zullen er belastingverhogingen volgen en een hoger minimumloon.

Grote bedrijven zullen aan meer regels moeten voldoen en Biden zal de banden met oude bondgenoten van de VS aanhalen en meer inzetten op samenwerking.

Mocht Trump winnen, dan voorziet Nomura aanhoudende spanningen in de internationale handelsbetrekkingen. Investeringen in infrastructuur zullen vooral uit de private sector moeten komen en de gezondheidszorg zal verder aangepast worden. Amerikaanse energiebedrijven kunnen volgens de Japanse zakenbank rekenen op de steun van Trump, die ‘America First’ zal blijven uitdragen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.