Europa - 10 september 2019 - Aandelen

Licht lagere opening Beursplein 5 voorzien

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting nipt lager van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent.

De AEX index startte de handelsweek maandag al met een verlies van 0,3 procent op 568,13 punten.

De mondiale aandelenmarkten namen maandag wat gas terug nadat de afgelopen weken een forse opmars was ingezet. Beleggers rekenen erop dat zowel de Europese Centrale Bank, donderdag, alsmede de Federal Reserve later deze maand, met extra stimuleringsmaatregelen zullen komen. Het vooruitzicht van hernieuwde besprekingen tussen Amerika en China volgende maand, deed daarnaast de rust op het handelsvlak enigszins terugkeren.

“Het lijkt erop dat de handelstoon is verbeterd”, merkte Art Hogan, marktstrateeg bij National Securities, op.  “Zolang we geen tweetstorm [van Trump] over de handel krijgen, kan het sentiment daarom positief blijven”, voegde hij toe.

Het is de algemene verwachting dat de Europese Centrale Bank donderdag de rente zal verlagen, waardoor het depositotarief verder in negatief territorium wordt geduwd. Beleidsmakers van de Federal Reserve ontmoeten elkaar daarnaast volgende week, waarbij onder meer vanwege het zwakker dan verwachte Amerikaanse banenrapport van vrijdag, tevens wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank zijn belangrijkste rentetarief zal verlagen.

De monetaire verruiming van centrale banken heeft al het hele jaar een drukkend effect op de rentes. Zo is het jaarlijkse rendement op een Amerikaanse staatsobligatie met een looptijd van 10 jaar sinds eind vorig jaar grofweg gehalveerd, naar 1,62 procent. Binnen de vermogensverdeling worden daardoor aandelen relatief aantrekkelijker.

Op het Brexit-vlak blijft de Britse premier Boris Johnson vastberaden om op 31 oktober uit de Europese Unie te stappen, ondanks de aangenomen wet die het Verenigd Koninkrijk beschermt tegen een no-deal Brexit. Dit benadrukte de premier maandagavond, nadat hij er opnieuw niet in slaagde om in het Lagerhuis vervroegde verkiezingen af te dwingen.

“Ik ga niet opnieuw om uitstel vragen”, zei hij tijdens een tumultueuze parlementssessie. Dit zou betekenen dat hem alleen een aantal extreme opties rest, zoals het negeren van de uitstelwet of opstappen als minister-president.

In Azië werd vanochtend bekend gemaakt dat de Chinese producentenprijsindex, een belangrijke barometer voor de winstgevendheid van bedrijven, in augustus op jaarbasis met 0,8 procent is gedaald. Dit was evenwel nipt beter dan de verwachtingen van een krimp van 0,9 procent, in een enquête afgenomen door persbureau Reuters.

De Chinese consumentenprijsindex liet daarnaast voor zowel augustus als juli op jaarbasis een stijging zien van 2,8 procent. Dat was nipt meer dan de 2,7 procent in de maanden mei en juni.

De Chinese en Japanse hoofdbeurzen noteerden vanochtend in een bandbreedte van enkele tienden van een procent ten opzichte van het slot van maandag.

De prijs voor een vat olie sloot maandag hoger, nadat Saoedi Arabië herhaalde gecommitteerd te blijven aan het productieverlagingsakkoord van OPEC. De oktober-future voor een vat ruwe olie koerste op de New York Mercantile Exchange 2,4 procent in het groen op 57,85 dollar.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,1046.

De macro-economische agenda is vandaag karig gevuld. Beleggers hebben vandaag nog wel oog voor de de Franse- en Italiaanse industriële productie en de Britse werkloosheid in juli.

Bedrijfsnieuws

Jefferies verhoogde dinsdag het koersdoel voor DSM van 137,00 naar 147,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling.
Air France bracht een bod uit op de meeste activiteiten van Aigle Azur. Dit scheef Les Echos dinsdag, nadat maandag al uitlekte dat de Franse tak van Air France-KLM interesse zou hebben in een overname.

Marel gaat samenwerken met het Noorse TOMRA Food. Het gaat om een strategische samenwerking op het gebied van nieuwe, op sensoren werkende sorteer- en verwerkingstechnologieën, aldus Marel.
Kiadis zag in het eerste helft van het jaar het verlies oplopen, terwijl de financiële kosten daalden. De kasstroom steeg tot 62,7 miljoen euro dankzij de netto-opbrengst van het aandelenaanbod voor een totaal bedrag van 25,4 miljoen en 3,1 miljoen euro kassaldi als onderdeel van de activa van CytoSen.

De Roermondse funderingsspecialist Sif opende vorige week een verkoopkantoor in Japan. De opening volgde na het nauwlettend volgen van de marktontwikkelingen in Japan sinds 2015 en het samenwerken met Sato Tekko.

Ease2pay boekte in de eerste zes maanden 2019 een negatieve EBITDA van 429.000 euro, in vergelijking met 230.000 euro negatief vorig jaar. De omzet steeg van 12.000 euro in de eerste helft van 2018 naar 91.000 euro het afgelopen halfjaar.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag vlak op 2.978,43 punten, de Dow Jones steeg 0,1 procent tot 26.835,51 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent lager op 8.087,44 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel