Nederland - 19 augustus 2019 - Beursbrink

OPEC is ‘bearish’ op olie

door STIJN

De OPEC is niet bepaald positief over de vooruitzichten voor olie dit jaar. Erger nog, ze zijn zelfs wat ‘bearish’ wat de prijzen betreft. Hun verwachtingen voor de vraag naar olie werden onlangs herzien, maar de nieuwe verwachtingen (die naar beneden werden bijgesteld) zouden volgens hen zelfs nog te optimistisch zijn. Daarenboven lijkt het aanbod te gaan stijgen, een slechte combinatie dus.

De situatie op de oliemarkten is niet bepaald positief te noemen. De OPEC verlaagde onlangs zijn verwachtingen voor de vraag naar olie naar 1,1 miljoen vaten per dag, dat is 40.000 vaten per dag minder dan een maand geleden. Deze bijstelling is volgens hen nog te optimistisch gezien olie onderhevig is aan de risico’s die verbonden zijn met de groeivertraging van de wereldeconomie.

Daarenboven blijft het aanbod toenemen en zouden er 1,97 miljoen vaten per dag kunnen worden geproduceerd. Daarmee wordt de vraag flink voorbijgestoken en is het onevenwicht op de oliemarkt enorm. Logischerwijs ondervinden de olieprijzen hierdoor een neerwaartse druk.

The oil price currently remains at the mercy of expectations for the global economy, and is thus caught between economic concerns and hopes that the trade dispute might end soon.

Bearish

De inspanningen van de OPEC om de productie terug te schroeven, hebben op dit moment weinig effect. Commerzbank benadrukt dat de OPEC nog maar weinig grip heeft op de situatie gezien andere factoren nu een rol spelen omtrent de prijsbepaling. Enkel de hoop op een oplossing inzake de handelsoorlog biedt nog wat ondersteuning voor olie en voorkomt een vrije val van de prijzen.

Maar volgens de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zal ook het derde kwartaal opvallend zwak zijn. Dat maakt dat ook de vooruitzichten voor 2020 somber blijven want voor het vierde kwartaal wordt er ook geen verbetering verwacht zolang Amerikaans president Trump en Chinees president Jinping het niet op een akkoord gooien en een einde maken aan de handelsoorlog.

Bronnen: Oilprice.com

Foto: Zscout370 –

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.