Americas - 14 februari 2022 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Lagere opening Wall Street in de maak

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet, op de mogelijkheid van oorlog in Europa, nadat diplomatie tussen Westerse leiders en de Russische president Poetin in het weekend geen doorbraak opleverde.

De Amerikaanse beurs verloor vrijdag al fors op de zorgen over oorlog in Oekraïne en een sneller stijgende rente in de VS.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren maandag een half uur voor de opening tot 0,4 procent in het rood. De indicatie is wel minder negatief dan eerder op de dag.

Uitspraken van de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov voedden maandagmiddag de hoop op een diplomatieke oplossing, meldden diverse internationale media. Lavrov zei in een gesprek met president Vladimir Poetin te willen blijven onderhandelen.

De Amerikanen waarschuwden vrijdag dat Moskou ieder moment Oekraïne kan binnenvallen.

De olieprijs daalde licht, na de sterke stijging op vrijdag. Een maart-future West Texas Intermediate noteerde maandagmiddag 0,5 procent lager op 92,61 dollar en Brent-olie voor april werd 0,7 procent goedkoper op 93,81 dollar.

De aandelenkoersen worden de afgelopen maanden gedrukt door de kans op een hogere rente in de Verenigde Staten, nu de inflatie zeer hoog oploopt. De kans op een grondoorlog in Europa is een grote aanvullende bron van onzekerheid in de afgelopen weken.

Moskou ontkent plannen te hebben voor een invasie in het buurland, maar de militaire opbouw van Rusland heeft zich versneld en er staan troepen aan drie kanten van het land opgesteld. De Amerikanen en andere Westerse landen trekken inmiddels hun ambassadepersoneel terug, wat erop wijst dat de Westerse regeringen weinig kansen meer zien op diplomatieke oplossingen.

Volgens beleggers is het lastig om te handelen op de situatie, omdat er geen goed zicht is op de kans van een invasie of op de aard en hevigheid van de reactie vanuit de Westerse landen. Als agressie vanuit Moskou leidt tot economische sancties, kan de wereldeconomie echter onvoorspelbaar reageren. Hogere energieprijzen zijn een waarschijnlijk gevolg.

Sommige commentatoren zeiden dat de spanningen aan de Oekraïense grens reden zijn voor beleggers om te vluchten in staatsleningen. Dit zou de druk verlichten op de Fed om de rente snel te verhogen, omdat de marktrente op tienjarige Treasury’s hierdoor minder snel oploopt.

In gesprek met CNBC zei James Bullard van de St. Louis Fed maandag dat de Fed haast moet maken met het verhogen van de rente nu de inflatie zo sterk stijgt. Als een verrassing komen de uitspraken niet echt. Vorige week zei Bullard al dat de Fed de rente in juli met een vol procentpunt moet hebben verhoogd.

“We hebben het inflatieverhaal en dan het Russische verhaal”, zei Lars Skovgaard Andersen van Danske Bank. In geval van een invasie “zal er een negatief effect op de markten zijn, maar ik denk ook dat beleggers dit al in zich opnemen”, zei hij.

De euro/dollar noteerde op 1,1319. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,1341 op de borden.

Er stonden geen economische rapporten op de agenda maandag.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Splunk schoot omhoog met 9 procent, na berichten dat Cisco Systems meer dan 20 miljard dollar over zou hebben voor het softwarebedrijf. Het zou de grootste overname voor Cisco ooit zijn.

Lockheed Martin schrapt een deal met Aerojet Rocketdyne, meldde de vliegtuigbouwer, nadat mededingingswaakhonden vorige maand juridische stappen zetten om de overname te blokkeren. Het aandeel daalde 0,6 procent voorbeurs.

Fabrikanten van elektrische auto’s stonden voorbeurs lager. Onder andere het Amerikaanse aandeel van het Chinese Nio verloor 2,4 procent voorbeurs.

Sportschoenenwinkels krijgen onvoldoende sneakers aangeleverd, zelfs van de populaire merken zoals Nike, meldde The Wall Street Journal. Het opschalen van productie en levering na de coronacrisis blijft problematisch.

De Oekraïense luchtvaartmaatschappij SkyUp AirLines verkoopt geen tickets meer voor vluchten deze week, nadat verzekeraars hun dekking introkken, vanwege de militaire dreiging. Zaterdag schortte KLM ook al vluchten naar de Oekraïense hoofstad op en kondigde de Nederlandse maatschappij aan het Oekraïense luchtruim voorlopig te mijden.

Bedrijven die maandag met resultaten komen zijn Avis Budget, Advance Auto Parta en Arista Networks.

Slotstanden

Wall Street sloot vrijdag fors lager. De S&P 500 daalde 1,9 procent op 4.418,64 punten, de Dow Jones index verloor 1,4 procent tot 34.738,06 punten en de Nasdaq leverde 2,8 procent in op 13.791,15 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.