Nederland - 15 april 2021 - Beursbrink

Koper naar 15.000 dollar per ton?

door STIJN

Alle ogen zijn gericht op de grondstof koper. Zakenbank Goldman Sachs beweert dat dit het ‘nieuwe olie’ wordt gezien koper cruciaal wordt in de transitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie. Ze voorspellen dat de prijs voor een ton koper tegen 2025 gaat stijgen naar 15.000 dollar, een stijging van maar liefst 66 procent. 

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs beweert dat koper zeer belangrijk wordt voor bedrijven om CO2-neutraal te worden. De omschakeling van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie zal de vraag naar koper fors doen stijgen. Goldman Sachs verwacht daarom dat de koperprijs gaat stijgen met meer dan 60 procent naar 15.000 dollar per ton tegen het jaar 2025.

De stijging van 9.000 dollar per ton (op dit moment) naar 15.000 dollar per ton tegen 2025 zal ook ondersteund worden door het lage aanbod. Als kosteneffectief metaal is koper van groot belang bij het creëren, opslaan en distribueren van ‘clean energy’ uit wind, zon en geothermische bronnen omdat het de fysieke eigenschappen heeft die nodig zijn om dit te doen, aldus Goldman’s analisten.

Sterke vraag

Goldman Sachs schat dat de vraag naar koper daarom aanzienlijk zal toenemen, met maximaal 900 procent tot 8,7 miljoen ton tegen 2030. Mocht dit proces langzamer verlopen, dan zal de vraag nog steeds stijgen tot 5,4 miljoen ton, of bijna 60 procent, aldus de analisten.

Daarenboven is het zeer gunstig dat Joe Biden het infrastructuurplan van 2 biljoen dollar wil uitvoeren. Hierin zitten grote investeringen in groene projecten om de CO2-uitstoot in de Verenigde Staten drastisch te verlagen. Ook elders ter wereld worden inspanningen gedaan om over te schakelen naar groene energie. Ook zilver heeft hier baat bij en zou fors in prijs kunnen stijgen.

Goldman Sachs verwacht een ‘supply gap’ van 8,2 miljoen ton tegen 2030, dat is het dubbel van de ‘gap’ die de koperrally in gang zette begin jaren 2000. De analisten van de zakenbank verwachten daarom opnieuw een zeer sterke rally van de koperprijs.

Bronnen: Market Insider

Foto: Tony Hisgett – Flickr – CC BY 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.