Nederland - 4 juli 2022 - beleggen
door STIJN

‘380 dollar per vat is mogelijk’

De olieprijzen blijven maar stijgen door de situatie in Oekraïne. Maar wie dacht dat de olieprijzen nu hoog noteren, gaat zich een hoedje schrikken als het scenario van JPMorgan realiteit wordt. De Amerikaanse zakenbank denkt dat de olieprijzen naar 380 dollar per vat kunnen stijgen als Rusland ‘wraak’ neemt voor de Westerse sancties.

Op het moment van schrijven noteert de olieprijs op 108 dollar per vat, de Brent crude noteert zoals gewoonlijk een beetje hoger. Dat is best een hoge prijs, in ieder geval hoog genoeg om de inflatie te doen stijgen en het leven flink wat duurde te maken. Toch zouden deze prijzen kunnen verbleken in geval Rusland beslist wraak te nemen en hun olieproductie te verlagen.

Volgens de Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase & Co is het perfect mogelijk dat de wereldwijde olieprijzen naar 380 dollar per vat kunnen stijgen. Rusland is in staat minder olie te produceren vermits hun inkomsten uit olie exhuberant hoog zijn. Als ze willen, kunnen ze vergeldingsacties nemen op de oliemarkt voor de sancties die het Westen hen heeft opgelegd.

Olieproductie

De Russen kunnen de olieproductie met 5 miljoen vaten per dag doen verminderen zonder dat het hen economisch ‘pijn’ zou doen. Maar de rest van de wereld zou hier wel de zware gevolgen van dragen. Volgens analisten zou de olieprijs naar 190 dollar per vat kunnen stijgen mocht men 3 miljoen vaten per dag minder produceren, een akelig hoog bedrag.

It is likely that the government could retaliate by cutting output as a way to inflict pain on the West. The tightness of the global oil market is on Russia’s side.

In geval ze beslissen om 5 miljoen vaten per dag minder te produceren, is het volgens de analisten van JPMorgan mogelijk dat we olieprijzen van 380 dollar per vat gaan zien. De gevolgen hiervan zouden rampzalig zijn voor de wereldeconomie. De inflatie wordt dan quasi onmogelijk om onder controle te krijgen en centrale banken zullen dan nog harder moeten optreden.

Bronnen: Joe Carrol – Bloomberg

Foto: RawpixelCC0 1.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.