Nederland - 20 april 2021 - Commodities

Koper en lithium kunnen “de nieuwe olie” worden

door SVEN VAN GASSE

Decennialang heeft ruwe olie een centrale plaats ingenomen op de wereldwijde grondstoffenmarkten. Analisten van Goldman Sachs denken echter dat koper en lithium deze plaats in de toekomst zouden kunnen innemen.

De vraag naar olie fungeert al jaren als een cruciale maatstaf voor de algemene gezondheid van de economie. Naarmate landen overal ter wereld de klimaatcrisis proberen te bestrijden, zou olie weleens op de achtergrond kunnen geraken.

Koper zou deze plaats kunnen innemen. Het rode metaal is een essentieel onderdeel van systemen die het mogelijk maken om groene energie op te wekken en te transporteren voor toepassingen zoals de verwarming van woningen.

De markt voor olie is op dit moment al krap. De koperprijzen zijn de afgelopen 12 maanden met 80% gestegen. Het aanbod is echter beperkt terwijl de vraag omhoogschiet. Het aanbod kan niet zomaar vergroot worden omdat het volgens de analisten van Goldman 3 jaar duurt om een bestaande kopermijn uit te breiden en maar liefst 8 jaar om een nieuwe mijn op te zetten.

Door dit krappe aanbod en de stijgende vraag zou de koperprijs in 2025 kunnen oplopen tot $15 000, aldus ramingen van de bank.

De analisten van Goldman Sachs stellen:

De cruciale rol die koper zal spelen in het bereiken van de klimaatdoelstellingen van Parijs kan niet worden overschat.

Lithium

Naast de aandacht voor koper is er ook een groeiende aandacht voor lithium, wat een belangrijke component is voor accu’s in elektrische auto’s.

In een recente nota voorspelden analisten van Macquarie Research dat de grote vraag naar elektrische voertuigen vanaf 2025 zou kunnen leiden tot materiële tekorten van het metaal.

Lithiumbedrijven zijn reeds aan het anticiperen op deze groeiende vraag. Op maandag kondigde het Australische Orocobre en Galaxy een fusie aan ter waarde van $3,1 miljard. Door deze fusie zal één van de grootste lithiumbedrijven ter wereld ontstaan.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.