Nederland - 29 november 2022 - Aandelen
door STIJN

Olie heeft winst van dit jaar teruggegeven

Het jaar 2022 is tot nu toe niet gunstig voor beleggers en investeerders, en het ziet er ook niet naar uit dat er op korte termijn opeens een omwenteling zal komen. Zelfs voor olie, de activa die het ontzettend goed deed voor het grootste deel van het jaar, is het plaatje minder aantrekkelijk geworden. De winsten die olie heeft geboekt, zijn weggesmolten als sneeuw voor de zon.

Hoe hard de olieprijzen waren gestegen tijdens het tweede en derde kwartaal, zo hard gaan ze terug omlaag. Olie was één van de sterkhouders op de markten terwijl de rest, zoals aandelen en fondsen, de dieperik in doken. De sterke stijging in de maanden maart t.e.m. juni werd veroorzaakt door de onrust op de oliemarkt, uiteraard omwille van de oorlog in Oekraïne.

De recente daling op de oliemarkt wordt veroorzaakt door de nieuwe coronabesmettingen in China. Men vreest dat ze de economie opnieuw op slot zullen doen, dat zou indirect de vraag naar olie doen dalen.

Recessievrees

Begin dit jaar schreeuwde men van de daken dat de olieprijzen zouden stijgen naar 200 dollar. Na een piek van 130 dollar per vat in juni, gingen de olieprijzen onderuit. De vrees voor een wereldwijde recessie heeft de oliemarkt een hak gezet want een recessie betekent dat de wereld minder nood heeft aan olie.

Zakenbanken hebben hun vooruitzichten inzake olie ook neerwaarts bijgesteld, volgens gegevens de Commodity Futures Trading Commission. Maar toch blijft men veel positiever over energie-aandelen dan de rest.

Bronnen: Julie Hyman – Yahoo Finance

Foto: Jernej Furman – FlickrCC BY 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.