Europa - 18 januari 2021 - Aandelen

Klein verlies voor AEX

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs lijdt maandag een klein verlies. De AEX daalde 0,1 procent naar 650,80 punten.

Het Damrak moet het vandaag stellen zonder hulp van de VS. Vanwege Martin Luther King Day is Wall Street gesloten en de beursagenda is ook vrijwel leeg.

Alleen uit Azië kwamen de nodige cijfers. De Chinese industrie zag de productie in een iet hoger tempo groeien, maar de detailhandelsverkopen stegen juist wat minder hard.

In het vierde kwartaal groeide China met 6,5 procent op jaarbasis, waardoor de groei in heel 2020 uitkwam op 2,3 procent, ondanks de coronacrisis.

Het cijferseizoen komt deze week verder op gang. Komende dagen opent 10 procent van de beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven de boeken. In Europa is dat 3 procent, aldus analist Corne van Zeijl van Actiam.

“We zien meer opwaarts potentieel voor aandelen, met name voor die met blootstleling aan een cyclisch herstel”, aldus CIO Mark Haefele van UBS. De bank zet momenteel vooral in op smallcaps en ook op financials in de eurozone, “vanwege hun lage waarderingen en solide winstvooruitzichten”, zei Haefele maandag.

De euro/dollar handelde op 1,2072. Olie werd fractioneel duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX zetten de techaandelen hun opmars voort. ASMI won 2,1 procent, ASML 0,9 procent en Just Eat Takeaway 1,0 procent. De waardering van maaltijdbezorger Deliveroo is na een nieuwe financieringsronde gestegen naar ruim 7 miljard dollar.

Aegon won ook 1,7 procent en ArcelorMittal steeg 1,4 procent. Deutsche Bank en Credit Suisse verhoogden het koersdoel voor de staalreus. Voor de komende jaren stelde Deutsche Bank de ramingen voor de EBITDA met tientallen procent naar boven toe bij. “En we zien meer ruimte voor verdere verhogingen.”

De grootste dalers waren Unibail-Rodamco-Westfield en AkzoNobel met verliezen van 2,2 en 3,0 procent. AkzoNobel mengde zich vanochtend in de overnamestrijd rond het Finse Tikkurila.

In de AMX ging WDP 1,9 procent hoger en won PostNL 1,2 procent. Fugro daalde 3,0 procent. Degroof Petercam haalde het aandeel van de kooplijst, maar verhoogde wel het koersdoel.

Air France-KLM daalde ook 3,0 procent. De onderhandelingen tussen de Franse en Nederlandse staat over een nieuwe kapitaalinjectie in het noodlijdende Air France-KLM dreigen vertraging op te lopen, door een eerdere toezegging van minister Wopke Hoekstra van Financiën, dat het geld alleen aan KLM ten goede mag komen, zo schreef het Financieele Dagblad.

Bij de smallcaps ging Sligro 4,5 procent hoger en won Lucas Bols 1,0 procent. Alfen en Vivoryon daalden 2,9 en 3,7 procent.

Het lokaal genoteerde Fastned daalde 8,9 procent en Ease2pay 6,1 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.