Automated Market Maker (AMM)

Wat is een Automated Market Maker?

Een Automated Market Maker (AMM) kan je vergelijken met een aandelenbroker (of crypto broker), maar dan op de blockchain. Via een broker kan je aandelen of cryptomunten kopen. Via een AMM kan je ook cryptomunten (of kunstmatige aandelen) kopen, maar dan werkt de handel net een stukje anders.

Een AMM faciliteert namelijk handel, zonder dat er een tussenpersoon of mensenhand achter de schermen aan te pas komt. Een AMM kan je ook wel zien als een robotbroker. Je hoeft bij een AMM ook geen account aan te maken. Er is dus geen externe partij die je cryptomunten bewaart, dat doe je altijd zelf via je crypto wallet.

Een AMM bestaat volledig uit softwarecode op de blockchain, ook wel smart contracts genoemd. Deze smart contracts voeren altijd uit zoals ze zijn geprogrammeerd. Daarom kan je 24/7 via een AMM handelen. Ook is het niet mogelijk dat de handel door een beurswaakhond stil wordt gelegd, zoals dat soms in de traditionele aandelenmarkt gebeurt.

Hoe werkt een Automated Market Maker?

Uniswap is de grootste en bekendste AMM. De smart contracts van Uniswap faciliteren miljarden dollars aan crypto handel per dag en er zijn duizenden cryptomunten te verhandelen.

Via Uniswap is iedereen in staat om een eigen markt op te zetten. Stel je hebt een eigen cryptomunt en wil dat mensen in deze kunnen handelen, dan kan je dat via Uniswap vrij makkelijk opzetten.

Een AMM faciliteert namelijk handel, doordat het mensen toelaat cryptomunten, zoals ETH en USDC, in de smart contracts op te slaan. Op het moment van schrijven ligt ongeveer 5 miljard dollar aan cryptomunten in Uniswap’s AMM opgeslagen. Iedereen is vervolgens in staat om tegen deze berg cryptomunten te handelen. Je kan bijvoorbeeld ETH voor USDC ruilen.

Hiervoor betaal je wel een fee. Deze fees komen bij degenen terecht die de cryptomunten in Uniswap’s AMM stoppen. Dit worden ook wel liquiditeitsverstrekkers genoemd en deze hebben in feite het verdienmodel van een broker.

Hoe gebruik je Uniswap?

Om Uniswap te gebruiken heb je een crypto wallet nodig. In deze tutorial vertellen we je alle stappen om Uniswap te gebruiken.

Laatste Nieuws

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.