België - 9 februari 2017 - Aandelen
door DIETER P.

KBC maakt van Ierland nieuwe kernmarkt

KBC Groep behaalde een sterk vierdekwartaalresultaat van 685 miljoen EUR. Wat resulteert in een winst van 2.4 miljard EUR voor het hele jaar.

In een klimaat van aanhoudend lage rente, stevige economische groei in Centraal-Europa en Ierland en een meer gematigde groei in België zette KBC een sterk resultaat neer.

Het boekte een nettowinst van 685 miljoen EUR in het vierde kwartaal van 2016, tegenover 629 miljoen EUR in het voorgaande kwartaal en de uitzonderlijk goede 862 miljoen EUR in het vierde kwartaal van 2015 (of 441 miljoen EUR exclusief twee belangrijke eenmalige items). Voor het volledige boekjaar 2016 bedroeg het nettoresultaat 2.42 miljard EUR, tegenover 2.64 miljard EUR voor 2015 (2.2 miljard EUR exclusief de twee belangrijkste eenmalige items).

Kerncijfers

De kredietverlening aan klanten steeg met 1%, met volumes die in alle landen toenamen, behalve in Ierland. Deposito’s van klanten stegen met 6%.

De nettorente-inkomsten – de belangrijkste inkomstenbron voor KBC – bleven de gevolgen dragen van het lagerenteklimaat, maar de daling ten opzichte van het vorige kwartaal bedroeg minder dan 1% dankzij compenserende factoren zoals een gezonde kredietgroei en lagere financieringskosten. De gemiddelde nettorentemarge bedroeg in het vierde kwartaal 1.90%, vergelijkbaar met het niveau van het vorige kwartaal. Voor het volledige boekjaar 2016 bedroeg de nettorentemarge 1.92%.

De exploitatiekosten stegen met 8% tegenover het vorige kwartaal, door een eenmalige uitgave voor vervroegde pensioenen en seizoenseffecten. Een strikte kostenbeheersing leidde tot een kosten-inkomstenratio voor het boekjaar 2016 van 55% (57% als we abstractie maken van enkele specifieke items).

De liquiditeitspositie en de kapitaalbasis bleven stevig bij een common equity ratio van 15.8%. Dat is ver boven de nieuwe doelstelling van 10.40% die de toezichthouders hebben bepaald voor 2019.

Ierland

KBC-CEO Johan Thijs bevestigde dat Ierland een kernmarkt zal worden. De Ierse dochter (die vroeger een probleemkind was) moet uitgroeien tot een digitale lagekostenbank die op termijn minstens 10 procent marktaandeel moet halen in consumentenbankieren en kleine KMO’s.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.