Nederland - 22 mei 2020 - Aandelen

Is het ergste achter de rug voor olie?

door STIJN

De olieprijzen zijn bezig aan een bescheiden herstel op de financiële markten. Niet onlogisch gezien olie de afgelopen maanden rake klappen heeft gehad door de pandemie die de wereldeconomie heeft lamgelegd. Het kon haast niet slechter en dus gebruikt olie elk positief bericht om uit zijn diep dal te komen. Nu de wereldeconomie stilletjes aan het herstellen is, neemt ook de vraag naar olie toe en die trein willen beleggers niet missen.

Analisten breken hun hoofd over de vraag of het ergste op de oliemarkt achter de rug is nu de wereldeconomie lijkt herop te starten. COVID-19 is nog niet volledig onder controle maar verschillende landen weten hoe het virus aan te pakken. In Europa en China worden de maatregelen versoepeld waardoor bedrijven en consumenten opnieuw kunnen ‘deelnemen’ aan de economie.

De olieprijzen snakken al een tijdje naar een normale situatie op het wereldtoneel, in april ging de WTI zelfs onder nul omdat COVID-19 de vraag naar olie zwaar onder druk had gezet. Ondertussen ziet het er weer beter uit, zowel de WTI als Brent crude noteren rond de 35 dollar per vat.

Herstel

Eugen Weinberg, analist bij Commerzbank, vermoedt dat de oliemarkt vanaf nu gaat herstellen en dat het ergste wel degelijk achter de rug is. De vraag naar olie is aan het toenemen nu een groot deel van de bedrijven de deuren terug opent en mensen opnieuw aan de slag kunnen. Transport, productie, winkels en noem maar op, de wereldeconomie gaat stilaan openbloeien.

Like a phoenix from the ashes… oil prices have recovered significantly from their lows in April.

Toch is niet iedereen zo optimistisch als Weinberg. Sommige analisten waarschuwen dat de markt kwetsbaar blijft, vooral nu de spanningen tussen China en de Verenigde Staten aan het oplopen zijn. COVID-19 mag dan wel ‘onder controle’ zijn, de geopolitiek lijkt er weer op achteruit te gaan.

Er zijn verschillende factoren die een grote rol spelen op de oliemarkt. Er zijn ook nog de nieuwe productiebeperking van de OPEC+. De algemene consensus is dat de olieprijzen bezig zijn aan een herstel maar dat dit proces heel fragiel is en beïnvloed kan worden door allerlei factoren.

Bronnen: RFI

Foto: Pikrepo

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel