Nederland - 11 juni 2021 - Beursbrink

‘Inflatie ondergaat structurele verschuiving waar sommige markten van zullen profiteren’

door STIJN

Beleggers en investeerders kunnen zich de komende maanden maar beter op de Europese markten focussen. Volgens David Neuhauser, CIO bij Livermore, gaan Europese aandelen hun Amerikaanse tegenhangers ‘outperformen’ door de stijgende inflatie en de start van een nieuwe ‘supercyclus’ op de grondstoffenmarkt.

Hebben Europese aandelen weer een streepje voor? De Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) maakte donderdag een sprong van 5 procent, de scherpste stijging sinds 2008. De kerninflatie, exclusief volatiele voedingsmiddelen en energieprijzen, steeg met 3,8 procent.

Terwijl de markten de huidige hoge inflatiecijfers in grote lijnen bestempelen als een tijdelijk fenomeen, benadrukte Neuhauser dat er een meer fundamentele ‘structurele verschuiving’ plaatsvindt. Hij benoemde ook het probleem van de niet evenredige stijging van de lonen.

As you are seeing prices for automobiles, as prices for houses, as prices for food and energy go up, even though it looks like the economies are starting to boom, the real issue is you’re not seeing wages grow as fast.

Als de hoge inflatie niet tijdelijk is, en een lange tijd zal aanblijven, kan dit volgens Neuhauser voor problemen gaan zorgen op termijn. Hij verwacht dat de Federal Reserve dan wel gaat ingrijpen en hun voet van het gaspedaal zal halen inzake het soepele monetaire beleid.

‘Supercyclus’

Het fonds van Neuhauser is nu grotendeels gericht op grondstoffen, banken en industrie. Hij gelooft dat grondstoffen aan het begin staan van een nieuwe ‘supercyclus’. Dit is een decennialange periode waarin de grondstofprijzen boven de lange termijn trends blijven.

I think there has been this structural shift where you have not seen capital. Capital has been starved to the complex and ultimately you have a dollar that is looking to potentially fall apart.

De verschuiving gaat volgens hem in de kaarten spelen van grondstoffen. Dit kapitaal zit voornamelijk in Europa en voor een deel elders. Hij zei dat veel van het kapitaal van Livermore in Europese aandelen steekt. Vooral in bedrijven die iets met mijnbouw te maken hebben.

Bronnen: CNBC

Foto: Geralt – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.