Nederland - 15 juli 2019 - Azië

‘Indiase economie heeft nog voor 2025 een omvang van 5 biljoen dollar’

door RAJA SPEET

In de begrotingstoespraak van 5 juli benadrukte de Indiase premier Narendra Modi zijn economische doel nog eens: een economie van 5 biljoen dollar in 2025. Alleen is dit haalbaar? Volgens de journalist Rajeev Dubey makkelijk. Het doel zou zelfs op 5,5 tot 6 biljoen dollar moeten liggen.

Als de 5 biljoen dollar wordt behaald zal India de derde grootste economie ter wereld zijn. Dubey stelt dat dit makkelijk gehaald zal worden als er geen onvoorziene gebeurtenissen plaatsvinden die de economie zullen schaden. Het is namelijk zo dat er met de huidige economische groei de 5 biljoen dollar al voor 2025 zal worden gehaald, stelt Dubey.

Buitenlands kapitaal speelt een belangrijke rol

Volgens Dubey zal de consumptie een centrale rol spelen in de weg naar 5 biljoen dollar. Dat komt doordat meer consumptie meer investeringen tot gevolg zal hebben. En dat heeft India nodig om economisch te groeien. Daarom stelt Dubey ook dat ‘greenfield investeringen’ een belangrijke rol zullen spelen.

Greenfield investeringen zijn investeringen waar een buitenlands bedrijf een volledig nieuwe onderneming opzet in een ander land. Hier India dus. De Indiase overheid heeft al enkele maatregelen genomen om deze investeringen te promoten. Zo kan buitenlandkapitaal nu volledig eigenaar worden in verschillende sectoren als luchtvaart, media en verzekeringen.

Door de greenfield investeringen zullen investeringen ook aantrekken zonder meer consumptie.

Reële groei van 8 procent voldoende

Een economische groei van 11 procent per jaar zou nodig zijn om het doel van 5 biljoen dollar te halen. Dat lijkt heel veel, maar dat valt mee. Want de 11 procent groei bestaat uit inflatie en reële groei. De reële economische groei moet tegen de 8 procent bedragen om het doel te halen volgens Dubey.

Toch groeit India op het moment met minder dan 8 procent. Maar dit is het gevolg van enkele maatregelen van de Indiase overheid. Zoals het uit de roulatie halen van 500 en 1.000 biljetten om de criminaliteit tegen te gaan.

Bron: Business Today

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.