Nederland - 12 juli 2019 - Azië

India heeft regen nodig om economische groei te stimuleren

door RAJA SPEET

De moesson in India zal dit jaar meer regen moeten leveren. Want deze heeft tot nu toe te weinig geleverd. Zo regende het in juni 33 procent minder dan het 50-jarige gemiddelde. Dat heeft negatieve effecten op de landbouwproductie en gelinkte sectoren.

De regendata komt van de Amerikaanse bank Citigoup, die het India Meteorological Department citeert. Volgens de Amerikaanse bank zal het er in juli om hangen of de landbouw zijn productie kan halen. Zo stelt een analist van de bank:

De meeste gewassen worden in juli gezaaid. Namelijk de helft van de Kharif-gewassen. De moesson zal hierin een kritieke rol spelen.

Onder Kharif-gewassen vallen bijvoorbeeld rijst, mais en katoen. Tijdens de zaaiperiode hebben deze genoeg regen nodig om te groeien.

32 procent van de totale economie is afhankelijk

Wanneer er deze maand te weinig regen valt, zal de landbouwsector hieronder lijden. Deze sector neemt 14 procent van de gehele Indiase economie, van 2,7 biljoen dollar, voor zijn rekening. Daarnaast is de landbouw goed voor 42 procent van de werkgelegenheid. Dat stelt Rajiv Biswas, hoofdeconoom Azië bij IHS Markit. De econoom voegt toe:

De Indiase economie als geheel blijft zeer afhankelijk van de moesson, omdat te weinig regen de productie significant kan verminderen.

Daarbij komt nog dat een derde van de productiesector gebonden is aan de landbouw. Dat komt neer op 18 procent van de economie volgens Biswar. Bij deze productiesector behoort bijvoorbeeld het verwerken van landbouwproducten naar voedsel.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.