Europa - 11 maart 2020 - Aandelen

Hogere opening AEX voorzien

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. De volatiele futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 1,5 procent in het groen. Op woensdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 1,2 procent in het rood op 484,70 punten.

Marktanalist David Madden van CMC Markets voorzag eerder vanochtend dat de Europese beurzen overwegend lager zouden openen vandaag, nadat de zorgen over het coronavirus vannacht opnieuw oplaaiden. Madden zag het aantal bevestigde besmettingsgevallen wereldwijd stijgen tot ruim 119.000.

De marktvorser merkte op dat de Australische overheid een fonds heeft opgezet van 2,4 miljard Australische dollar vanwege het coronavirus. “De ingreep werd evenwel als een teken van zwakte gezien”, aldus Madden. Ook het gebrek aan concrete details over een stimuleringsplan van de VS deden het sentiment volgens de analist niet goed.

Desondanks trokken de futures vanochtend aan, nadat de Bank of England met een renteverlaging van 50 basispunten kwam. Het besluit was unaniem, meldde de centrale bank. Het pakket aan maatregelen moet Britse bedrijven en huishoudens helpen de verstoring van de economie te doorstaan, die ontstaat door de corona-uitbraak.

Wall Street sloot dinsdag fors hoger, op de verwachting dat de Amerikaanse overheid maatregelen zal treffen om de economische impact van het coronavirus te beperken. Marktanalisten stellen dat beleggers een groot, gecoördineerd actieplan van regeringen en centrale banken willen zien.

De hoofdgraadmeter S&P 500 schoot dinsdag 4,9 procent omhoog, maar de Amerikaanse futures laten alweer een verlies zien van circa drie procent. Daarmee werd drievijfde van de verliezen op maandag weer goed gemaakt. Toen was er sprake van de scherpste daling sinds 2008, toen alles op alles werd gezet om de financiële crisis het hoofd te bieden.

De Amerikaanse beurzen hadden dinsdag moeite om richting te vinden, maar vonden de weg omhoog nadat president Donald Trump voorstelde om onder meer loonbelastingen tijdelijk te verlagen. De volatiliteit laat zien dat beleggers zich nog steeds veel zorgen maken dat het coronavirus een wereldwijde recessie in gang kan zetten.

De gedachte achter de stimuleringsprogramma’s is dat huishoudens en bedrijven meer geld overhouden in de tijd dat er een medicijn voor het coronavirus wordt gevonden. Dit kan mogelijk een recessie voorkomen of afzwakken. Dit werd dinsdag door beleggers positief opgepakt.

De Aziatische beurzen noteerden woensdag over de brede linie lager, ondanks de forse winsten op Wall Street dinsdag. In Japan verloor de Nikkei index 2,2 procent, terwijl de beurzen in Australië met 3,6 procent terugliepen.

De markten zullen volgens analist Jingyi Pan van IG nog wel een tijd instabiel blijven, mede omdat de details van de stimuleringsmaatregelen van de VS nog onduidelijk zijn. “Omdat het virus pas laat in februari werd geconstateerd in VS, laten de macrocijfers voor de maand nog een verouderd beeld zien en tegenvallers op dit vlak zullen niet goed worden opgepakt”, waarschuwde de analist.

In Japan werd een stimuleringspakket van 430 miljard yen, omgerekend 3,6 miljard euro, opgezet ter ondersteuning voor midden- en kleinbedrijven. Ook andere Aziatische landen kondigden voor miljarden euro’s aan steun aan om hun economie te beschermen.

Beleggers in Europa zullen vooral wachten op de details van Trumps stimuleringsplannen. Ook wordt uitgekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op donderdag.

De olieprijs is dinsdag met tien procent gestegen, na de ongekende prijsdaling op maandag, toen Saoedi-Arabië een prijsoorlog ontketende na onenigheid met Rusland over het op peil houden van de olieprijzen. De future op een vat ruwe olie sloot dinsdag 3,23 dollar hoger op 34,36 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange. In de Aziatische handel vanochtend koersten de olieprijzen circa een procent hoger. Woensdag worden de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden gepubliceerd. Analisten voorzien een stijging van de voorraad ruwe olie met 1,9 miljoen vaten.

De euro/dollar noteerde op 1,1347. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1283 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1298 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Bij de jaarlijkse herweging van de aandelenindices op Euronext Amsterdam zijn ASM International en Just Eat Takeaway toegevoegd aan de lijst met AEX-fondsen, ten koste van Aalberts en Vopak. In de Midkap-index worden, naast Aalberts en Vopak, ook Pharming en NSI opgenomen. AMG en Wereldhave zakken naar de Smallcaps-index.

ASMI is van plan om Monica de Virgiliis en Didier Lamouche te benoemen tot de raad van commissarissen.

Den Haag en Parijs zijn in gesprek over de verkoop van het belang van het Nederlandse aandeel in KLM. Dit bevestigde de Franse ambassadeur in Den Haag, Luis Vassy in een interview met FD en BNR.

Marel gaat tot 25 miljoen eigen aandelen inkopen, of 3,2 procent van het aandelenkapitaal.

Pharming ziet financieel directeur Robin Wright vertrekken, nu de CFO zich niet herkiesbaar heeft gesteld. Wright vertrekt om familiale redenen en zal daarom op de jaarvergadering van 20 mei niet beschikbaar zijn voor een nieuwe termijn.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index steeg dinsdag 4,9 procent of 1.167 punten tot 25.018 punten, herstellend van het verlies van 7 procent een dag eerder. De S&P500 steeg ook 4,9 procent tot 2.882,23 en technologiebeurs Nasdaq werd 5 procent meer waard.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.