Nederland - 21 april 2022 - crypto
door VINCE

Hoe ziet een decentrale Twitter eruit? (Volgens de rijkste 20’er op aarde)

Nu Elon Musk Twitter wil overnemen, laait de discussie over een decentrale versie weer op. Onlangs gaf Sam Bankman-Fried, oprichter van de crypto-exchange FTX, zijn visie over zo’n decentrale versie.

Data is van de gebruiker

Ten eerste, en het belangrijkste, is dat een decentral Twitter volledig via de blockchain zal werken. Dankzij de blockchain zullen gebruikers meer controle hebben over hun eigen (Twitter) data. Gebruikers kunnen hierdoor gemakkelijk zelf kiezen wie een tweet te zien krijgt.

Omdat alle berichten allemaal on-chain (op de blockchain) zijn, lijkt het vanzelfsprekend dat beloningen, betalingen, inkomstenmodellen voor content creators geïntegreerd worden. Daarnaast kunnen ook verdienmodellen voor NFT’s, die bijvoorbeeld als avatar worden gebruikt, worden geïmplementeerd.

In dit decentrale Twitter bepalen mensen ook helemaal zelf hoe hun gebruikersomgeving eruit zal zien en welke regels er gelden in hun omgeving. Er is dan geen persoon die bepaalt wat men wel en niet met hun account doet.

Financiële aspecten

Een tweede aspect aspect dat van belang is, zijn de financiële prikkels op het platform. Volgens Sam zou er makkelijk een minuscule fee gerekend kunnen worden, voor het plaatsen van een tweet. Bijvoorbeeld $0.001 per tweet, aan en huidige 500 miljoen tweets per dag, zou al goed zijn voor de gehele winst van Twitter.

Maar ‘monetization’ zou ook kunnen via de ‘user interfaces’ van gebruikers. Sam sluit bijvoorbeeld niet de huidige advertentieruimtes op de tijdlijn van gebruikers uit.

Daarnaast is het logisch dat een decentrale versie het toelaat dat gebruikers elkaar makkelijk kunnen belonen. Deze functie heeft Twitter nu ook al met onder andere bitcoins. Volgens Sam zouden meerdere netwerken ondersteunt moeten worden, waaronder ook Dogecoin.

Obstakel

Wanneer alles on-chain geregisteerd moet worden en er honderden miljoenen tweets per dag worden verstuurd, is er wel een probleem. De grote blockchain zoals Ethereum flink hun transacties per seconde moeten opschalen. Zelfs snelle blockchains als Solana. Volgens Sam moet een blockchain minimaal in staat zijn om een paar honderdduizend transacties per seconde te verwerken, wil een ‘blockchain Twitter’ werken.

Al helemaal als ook likes en re-tweets op de chain gezet zouden worden. Dan denkt Sam dat je miljoenen transacties per seconde nodig hebt.

Voor dit probleem kan ook gekeken worden naar de snellere en goedkopere Layer 2’s, die veel meer transacties per seconde door kunnen voeren.

Eerste pogingen hiertoe worden al ontwikkeld

Er wordt op dit moment al een poging gedaan om een decentrale versie van Twitter te bouwen. Dit decentrale sociale media platform heet ‘Lens Protocol’ en is gebouwd op Polygon’s blockchain.

Op dit platform zijn nog steeds de gebruikelijke termen als profielen, posts, reacties en volgers terug te vinden zoals bij de bekende social media platformen, echter is er een groot verschil.

Al jouw content en informatie is op dit platform ook daadwerkelijk van jou. Alle content op Lens Protocol is namelijk gedreven op dynamische NFT’s. Deze NFT bevat al jouw unieke content en is dynamisch in de zin dat als je bijvoorbeeld iets post dat dit dan wordt toegevoegd in de NFT. Hier kan geen centraal persoon/bedrijf zoals Twitter bij om aan je account te sleutelen.

——–

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.