Nederland - 21 juni 2022 - Beursblik
door STIJN

Handelstarieven opheffen zou inflatie kunnen afkoelen

Een straffe uitspraak van voormalig Amerikaans ambassadeur David Adelman. Hij raadt de Amerikaanse overheid aan om de handelstarieven op geïmporteerde Chinese goederen op te heffen om de inflatie af te koelen. Hij vermoedt dat de inflatie op deze manier 1 procent kan dalen en het presidentschap van Biden kan helpen tijdens de mid-term verkiezingen.

Het zou zomaar een goed plan kunnen zijn, maar dat betekent ook dat ze het de Chinese economie gemakkelijker maken. Voormalig Amerikaans ambassadeur David Adelman raadt aan om de handelstarieven op Chinese goederen op te heffen in een poging om de inflatie in de Verenigde Staten af te koelen. Dat zou tevens ook goed zijn voor president Biden zijn reputatie.

In november vinden namelijk de mid-term verkiezingen plaats. Het ziet er momenteel niet zo gunstig uit voor president Biden, de Amerikaanse economie staat namelijk op de rand van een recessie. Dit is één van de factoren die hem zijn ‘kop’ kunnen kosten.

While the president is limited in his ability to control inflation, there is one important tool in his toolbox. That is the ability to relieve the pressure on the American economy and American consumers that is caused by these very high tariffs rates that are imposed on more than $370 billion annually of Chinese imports.

1 procent

Verschillende economen beweren dat de consumentenprijzen met 1 procent kunnen dalen op vrij korte termijn als de importheffingen op Chinese goederen zouden verdwijnen. Volgens Adelman zou dit veel betekenen voor consumenten en maakt Biden hierdoor meer kans om zijn ambtstermijn verder te mogen zetten. Adelman was sowieso geen voorstander voor heffingen.

I think the proof is in the pudding. Not only was there no negative impact on the Chinese economy, it had an impact on the U.S. economy. It has acted as a boomerang on the U.S. economy.

Maar er is ook kritiek, economen Robert Daly en Mark Williams denken niet dat het opheffen van de handelstarieven veel verschil zullen maken. Daarenboven zou Biden tegenwind mogen verwachten van de Republikeinen in de Senaat mocht hij zijn houding naar China verzachten.

Bronnen: Su-Lin Tan – CNBC

Foto: Marco Verch ProFlickrCC BY 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.