België - 31 oktober 2016 - Aandelen
door FRANCIS MUYSHONDT

Handel insiders Euronext Brussel

In vorige artikels gaven we aan waar u informatie over shortposities en transacties op Euronext Brussel kunt terugvinden. Vandaag tonen we u waar u alle transacties van insiders kunt raadplegen.

Elke dag is er wel een CEO of een ander kaderlid die aandelen van zijn eigen bedrijf koopt of verkoopt. Zo was er de voorbije handelsdagen een constante koper uit het directiecomité van Tessenderlo, namelijk Verbrugge NV (zie hieronder) maar ook de twee topmanagers van het biotechbedrijf Celyad vonden dat de koers van hun aandeel op een aantrekkelijk niveau is aanbeland en kochten een pakket.

insiders

Openbaar

Sinds mei 2006 meldt de FSMA op zijn website alle insidertransacties. Als u klikt op ‘Openbaarmaking van transacties van leidinggevenden’ krijgt u chronologisch alle transacties op een rijtje (zie hierboven). Vinkt u de naam van de meldplichtige aan dan krijgt u de gegevens van de transacties zoals de datum van bekendmaking, de hoeveelheid en wie precies binnen het bedrijf de transactie heeft uitgevoerd. U krijgt ook te zien welke de transactie precies is: aankoop, verkoop (via uitoefening van opties/warrants) of in onderpand geven om lening te krijgen.U kunt ook per periode of op naam zoeken.

De insidertransactie moet aan de FSMA worden gemeld wanneer ze boven de drempel van 5 000 euro ligt. De insider krijgt dan vijf werkdagen de tijd om de transactie te melden.

Advies?

Deze transacties geven heel wat informatie aan de geïnteresseerde belegger. Deze insiders hebben immers een bevoorrechte positie binnen het bedrijf als bedrijfsleider of persoon met een leidinggevende verantwoordelijkheid. Deze personen hebben toegang tot info waarover de markt niet noodzakelijk beschikt omdat ze nu eenmaal aan het hoofd staan van het bedrijf.

Is elke insideraankoop een aankoopadvies of elke verkoop een indicatie om te kopen of te verkopen? Neen, helemaal niet. De financiële noden van een insider kunnen hem bijvoorbeeld aanzetten tot de verkoop van een pakket terwijl hij nog altijd ten volle achter het aandeel staat. Hoe dan ook vinden we het interessante informatie die we regelmatig consulteren.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.