Nederland - 27 december 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Halfgeleiders omlaag op vlak Damrak

(ABM FN-Dow Jones) Er is woensdag weinig beweging op de beurs in Amsterdam, na vier dagen van gesloten deuren op het Damrak vanwege de kerstdagen. Aan het einde van de ochtend noteerde de AEX 0,1 procent lager op 547,89 punten.

“De handel zal deze week in het teken van lage volumes staan. Op macro-economisch gebied is de agenda vrij leeg”, zei marktanalist Ron van der Does van IG.

De Spaanse detailhandel zette in november 1,3 procent meer om dan in oktober.

In de middag komt uit Amerika het consumentenvertrouwen gemeten door het Conference Board en cijfers over de aanstaande huizenverkopen.

De euro noteerde op 1,1880, ten opzichte van 1,1862 dinsdagavond. Volgens valutakenner Georgette Boele van ABN AMRO is het ook op de valutamarkten behoorlijk rustig en dat zal ook de volgende week waarschijnlijk zo blijven. Mogelijk zal de dollar nog reageren op de Amerikaanse macrocijfers later op de dag.

Olieprijzen gingen omlaag, maar stegen dinsdagavond juist nog fors na een explosie bij een pijpleiding in Libië. De future voor levering van een vat West Texas Intermediate in februari daalde vanochtend 0,6 procent tot 59,62 dollar.

Bedrijfsnieuws

In de AEX viel Altice op met een verlies van 2,1 procent. Het aandeel laat al enige tijd volatiele bewegingen zien.

Toeleverancier ASML zakte 1,0 procent, terwijl sectorgenoten Besi en ASMI in de Midkap ook omlaag gingen. De dalingen volgen op een koersverlies van Apple van 2,5 procent na geruchten over een tegenvallende vraag naar de nieuwe iPhoneX. Hierop daalden toeleveranciers in bijvoorbeeld Taiwan ook, en dit beïnvloedt ook de Nederlandse chipbedrijven.

De stijgers in de AEX lieten minder grote koersbewegingen zien. Ahold Delhaize won 0,7 procent en indexzwaargewicht Royal Dutch Shell 0,6 procent. Shell liet weten een non-cash winststijging te voorzien in het lopende vierde kwartaal van 2,0 miljard tot 2,5 miljard dollar, als gevolg van de vorige week goedgekeurde Amerikaanse vennootschapsbelastingverlaging. Dit levert Shell nu al meer winst op vanwege een herberekening van uitgestelde belastingen.

SBM Offshore meldde vrijdagavond twee nieuwe ontwikkelingen stappen in de smeergeldaffaire in Brazilië. “Onder de huidige omstandigheden, kan het bedrijf niet garanderen dat een bevredigende oplossing wordt bereikt”, benadrukte SBM. Analist Quirijn Mulder van ING stelde niet te weten wat de precieze achtergrond en motieven zijn, maar de omkoopzaak zal nu ook in 2018 een rol spelen en er is momenteel geen einddatum in zicht. Analist Cédric Duinslaeger van KBC Securities zei dat de update vooral duidelijk maakt dat het een erg complexe zaak betreft, waarvan het verloop lastig in te schatten is.

Van de middelgrote aandelen steeg Fugro met 2,7 procent, mogelijk te danken aan de stijgende olieprijs gisterenavond, en won BAM 1,9 procent. OCI maakte bekend een belang van 8,4 procent in OCI Parnters te hebben gekocht voor 61 miljoen dollar. Het totale belang in OCI Partners bedraagt nu 88,25 procent. Het aandeel OCI steeg 0,7 procent.

Besi zakte 1,8 procent en ASMI verloor 1,2 procent.

Beter Bed was de sterkste stijger onder de kleinere aandelen met een koerswinst van 2,8 procent. Fagron won 1,9 procent. Heijmans daalde evenwel 1,7 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.