Nederland - 29 juli 2022 - Aandelen

Groot deel sociale media-aandelen handelen onder IPO-koers

door SVEN VAN GASSE

Social media is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Verschillende van deze bedrijven hebben hun succes verzilverd met een beursgang. Beleggers die hierop intekenden hebben hier echter nog weinig plezier aan beleefd. Zo handelen 3 van de 4 pure sang social media aandelen onder de IPO koers.

Facebook

Facebook, inmiddels Meta, is de uitzondering in de lijst en handelt ver boven de IPO koers uit 2012. Het ging toen voor 38 dollar per aandeel naar de beurs. Nu handelt het meer dan 300% hoger. Een succes dus. Alleen is dat succes minder als je bedenkt dat het aandeel over de laatste 5 jaar niet is gestegen.

Pinterest

Pinterest ging in 2019 naar de beurs tegen 19 dollar per aandeel. Dat bracht het bedrijf een waardering van 10 miljard dollar. Jaren later handelt het aandeel op 17,24 dollar. Dat is ruim driekwart lager dan de recordkoers en onder de IPO koers.

Snap

De hondenfilter heeft zich uiteindelijk niet terugbetaald voor Snap. De koers noteert net onder de 10 doller, terwijl het bedrijf in 2017 voor 17 dollar naar de beurs ging. Net als bij Facebook verdiende je als belegger in Snap over de laatste 5 jaar geen stuiver.

Twitter

Twitter ging in 2013 voor 41,65 dollar naar de beurs. Bijna 9 jaar later handelt het bedrijf een stukje onder deze koers. Onlangs zagen we nog wel een opleving door ene meneer Musk. Die wilde 44 miljard dollar betalen voor het bedrijf. De huidige marktwaarde van 30 miljard dollar noteert daar een heel stuk onder.

Reclame-inkomsten staan onder druk

Social mediabedrijven verdienen hun geld voornamelijk door advertenties. Andere bedrijven kunnen geld betalen voor reclame op het platform. Hoe meer gebruikers een platform heeft, hoe duurder je reclame kan laten kosten omdat de reclame door meer mensen bekeken wordt.

Zoals bij veel dingen in de recente historie blijft echter niets eeuwig nieuw en hip. Wat gisteren trendy was, kan binnen enkele dagen/jaren weer helemaal uit de mode zijn. Dit verschijnsel doet zich ook voor bij social mediabedrijven.

In de beginjaren was het al Facebook dat de klok sloeg. Hierna werd Instagram populairder en gebruikten steeds minder mensen Facebook. Nu lijkt ook Instagram uit de gratie te vallen en doet de jeugd veel meer beroep op TikTok.

Foto: iStockVIP actie:

Uw aandacht op het volgende; we hebben momenteel een enórme korting van maar liefst €1.000,- op het VIP-pakket. Waar u normaal intekent op het VIP-pakket voor €1399 voor 12 maanden, kan dat nu voor slechts €399,-!


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.