Americas - 22 november 2021 - Aandelen

Groene start op Wall Street in de maak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet, in afwachting van cijfers over de huizenmarkt en de vraag of de voorzitter van de Federal Reserve later deze week wel of niet wordt herbenoemd.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden circa een half uur voor opening 0,3 procent in het groen.

De belangrijkste aandelenindices staan rond recordniveaus, dankzij de sterke bedrijfsresultaten. Sommige beleggers verwachten de komende maanden echter volatiele koersen, omdat centrale banken wereldwijd bezig zijn de teugels aan te halen van hun monetaire beleid, dat op een zeer stimulerende stand stond voor de wereldeconomie.

“Dit is een zeer moeilijke tijd voor centrale banken”, zei analist Lyn Graham-Taylor van Rabobank. Hij wees op een interview met centrale bankier Andrew Bailey van de Bank of England afgelopen weekend. Bailey zei dat de centrale bank waarschijnlijk de rente zal verhogen, maar dat het vooruitzicht voor de inflatie zeer onzeker is.

Ook onzeker is of Jerome Powell zal worden herbenoemd of vervangen door Lael Brainard als voorzitter van de Federal Reserve. Brainard heeft het rentebeleid van de Fed de afgelopen vier jaar gesteund. De Amerikaanse president Joe Biden zal waarschijnlijk donderdag zijn beslissing bekendmaken.

“De geloofwaardigheid van de Federal Reserve is een belangrijke reden waarom Biden de huidige Fed-voorzitter een nieuwe termijn van vier jaar moet geven”, volgens hoofdeconoom Gilles Moëc van AXA Group.

De econoom stelt dat de markt erop rekent dat de Fed gedwongen zal worden tot een ‘vroege renteverhoging’ om zo de inflatie in toom te houden. Tegelijkertijd zijn beleggers ervan overtuigd dat een preventieve renteverhoging de economische groei weinig zal aantasten.

Voorbeurs bleek de Chicago Fed National Activity Index in oktober duidelijk gestegen, nadat de index een maand eerder nog daalde tot onder nul. De index steeg van een stand van 0,18 negatief in september naar 0,76 positief in oktober. Een positieve indexstand duidt op een groei die boven het historisch gemiddelde ligt. Is de index negatief, dan impliceert dit een groei onder de trend.

Amerikaanse beleggers gaan vanwege Thanksgiving een korte beursweek tegemoet. Donderdag zijn de markten in de VS dicht en op vrijdag is er maar een halve dag handel.

De olieprijs was maandag stabiel. Een januari-future West Texas Intermediate kostte 75,92 dollar en een vat Brent kostte 78,78 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1276. Bij  sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,1293 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Ericsson heeft een akkoord bereikt over de acquisitie van Vonage, een provider van cloudcommunicatie, voor een bedrag van 6,2 miljard dollar in contanten. Vonage lijkt 24,5 procent hoger te openen.

Tesla steeg 2,6 procent nadat topman Elon Musk op Twitter zei dat zijn Model S elektrische auto “rond maart” naar China kan komen.

Activision Blizzard won 1 procent na een verhaal in The Wall Street Journal, dat CEO Bobby Kotick tegen zijn topmanagers heeft gezegd dat hij vertrekt als de cultuurproblemen in het bedrijf niet snel veranderen.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen sloten vrijdag lager. De brede S&P 500 index daalde 0,1 procent tot 4.697,94 punten, de Dow Jones index verloor 0,8 procent op 35.601,71 punten, maar de Nasdaq sloot 0,4 procent hoger op 16.057,44 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.